Ads Top

Half miljard voor innovatief mkb

MKB-Nederland is zeer ingenomen met het MKB-fonds van 500 miljoen euro waarmee het kabinet gaat investeren in snelgroeiende innovatieve mkb-bedrijven. Minister Verhagen maakte de komst van dit fonds vrijdag bekend als onderdeel van het nieuwe bedrijvenbeleid. MKB-Nederland heeft een dergelijk fonds steeds bepleit, omdat dit soort bedrijven in de markt moeilijk financiering kan krijgen; hetgeen ook blijkt uit de rapporten over de topsectoren die vrijdag zijn gepresenteerd.
Het nieuwe innovatiefonds, formeel Innovatiefonds MKB+, was al aangekondigd in het regeerakkoord, maar krijgt een grotere omvang dan verwacht. Voor de periode 2011-2015 gaat het kabinet 500 miljoen euro investeren in innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Het fonds is een aanvulling op de negen topsectoren waarop minister Verhagen de steun voor innovatie en groei wil concentreren.
Het vrijdag aangekondigde fonds is een echt mkb-fonds, aldus MKB-Nederland, en het resultaat van een succesvolle mkb-lobby. De ondernemersorganisatie constateert al veel langer dat startende, innovatieve en snelgroeiende mkb-bedrijven slechts zeer beperkt toegang hebben tot financiering. Banken beschouwen dit soort ondernemingen als risicovol, waardoor financieringsaanvragen vaak niet worden gehonoreerd. Terwijl Nederland juist dit soort bedrijven nodig heeft voor de economische groei. Met het nieuwe fonds krijgen mkb-ondernemers betere toegang tot durfkapitaal en worden zij beter in staat gesteld om te kunnen investeren in nieuwe (duurzame) producten, diensten en processen.
Het MKB-Innovatiefonds is revolverend. Dat wil zeggen dat als innovaties succesvol zijn, een deel van de opbrengst moet terugvloeien. Daardoor kunnen meer initiatieven worden gefinancierd. Het kabinet gaat daarbij uit van een vliegwieleffect: betrokkenheid van het innovatiefonds moet andere financiers van het bedrijf over de streep trekken om ook mee te doen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.