Ads Top

Rabobank realiseert nettowinst van 227 miljoen

In het eerste halfjaar van 2020 had de coronacrisis grote invloed op Rabobank en haar klanten. Toch wist de bank nog een winst van 227 miljoen euro te realiseren.

'De omstandigheden zijn nooit eerder zo snel veranderd als afgelopen halfjaar,' stelt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. 'De impact van COVID-19 is enorm. Er is bovenal sprake van een gezondheidscrisis die wereldwijd groot leed heeft veroorzaakt en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet. De economie wordt hard geraakt.'


In de dagelijkse bankpraktijk zag de bank een toenemend gebruik van digitale dienstverlening door klanten. De bank heeft in korte tijd een online kredietplatform kunnen inzetten om geautomatiseerd aanvragen van mkb’ers voor uitstel van aflossingen sneller af te handelen. Online adviesgesprekken voor een hypotheek zijn in een paar weken tijd gemeengoed geworden.


De effecten van de coronacrisis zijn vooral zichtbaar in de significant hogere toevoeging aan de kredietvoorzieningen. Deze zijn toegenomen tot 1.442 miljoen (H1 2019: 440), wat overeenkomt met 69 basispunten van de gemiddelde leningportefeuille.

De inkomsten bleven achter door verminderde activiteiten in het economisch verkeer in combinatie met negatieve herwaarderingen van activa als gevolg van COVID-19. De neerwaartse trend in de operationele kosten zette door, mede door de deconsolidatie in 2019 van dochteronderneming RNA in de Verenigde Staten.

Met 415,4 miljard euro bleef de leningenportefeuille relatief stabiel. Als gevolg van de strategische focus is de leningenportefeuille in Food & Agri-sector toegenomen tot 108,3 miljard, een stijging van 1,1 miljard. Met een aandeel van 22 procent blijft Rabobank marktleider in de Nederlandse hypothekenmarkt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.