Ads Top

Kopzorgen CEO over overheidstekort, overregulering en kapitaalmarkt

Van de West-Europese CEO's denkt slechts 22 procent komend jaar omzetgroei te realiseren. Wereldwijd ligt dit percentage op 36 procent. Dat blijkt uit PwC's jaarlijkse CEO-survey, gehouden onder 1.330 bestuursvoorzitters wereldwijd. Russische CEO's hebben het meeste vertrouwen in omzetgroei, Zuid-Koreaanse het minst. Het negatieve sentiment wordt met name ingegeven door het uitblijven van economische groei en zorgen over overregulering, overheidstekorten en instabiliteit op de kapitaalmarkt. De resultaten worden vanavond bekendgemaakt in Davos aan de vooravond van het World Economic Forum.
Het sentiment onder bestuursvoorzitters over groei laat over de hele linie een daling zien: in West-Europa daalde het vertouwen van 27 naar 22 procent; wereldwijd van 40 naar 36 procent; in Noord-Amerika van 42 naar 33 procent; in Azië van 42 naar 36 procent; en in Afrika van 57 naar 44 procent. Alleen CEO's in Latijns-Amerika hebben meer vertrouwen in omzetgroei dan vorig jaar.
De meest optimistische bestuursvoorzitters komen uit Rusland: 66% van de Russische CEO's verwacht omzetgroei. India (63 procent) en Mexico (62 procent) complementeren de top-3. Japanners (18 procent), Fransen (13 procent) en Koreanen (6 procent) zijn de doemdenkers onder de CEO's. De neerwaartse groeiverwachtingen gaan hand in hand samen met de economische verwachtingen van CEO's: 28 procent verwacht een economische verslechtering; 52 procent denkt dat de economie stabiliseert; en slechts 18% verwacht een verbetering.
CEO's hebben met name kopzorgen over uitblijven van economische groei. Bij ruim 8 op de 10 CEO's staat dit bovenaan het zorgenlijstje, gevolgd door zorgen over de overheidsrespons op lagere belastingopbrengsten (71 procent), overregulering (69 procent) en het gebrek aan stabiliteit op de kapitaalmarkt (61 procent). Sinds 2006 waren CEO's nog nooit zo bezorgd over overregulering. Slechts 12 procent vindt dat hun overheid de administratieve lasten afgelopen jaar heeft verlicht.
De drie meest voorkomende strategieën waarmee CEO's reageren op de economische realiteit zijn: doelstellingen focussen op kleiner aantal kansrijke initiatieven, klantgerichtheid stimuleren en verbeteren van de operationele effectiviteit. Men is voorzichtig als het gaat om het aannemen van personeel: 45 procent is van plan dit jaar te werven (vorig jaar 51 procent). Een kwart wil juist minder personeel.
Met name in de zakelijke dienstverlening verwacht men meer mensen aan te nemen, terwijl het percentage CEO's dat afscheid wil nemen van mensen het hoogst in de bankensector is. Toch blijft de vraag hoe je schaars beschikbaar talent aantrekt hoog op de agenda. Dat geldt vooral voor kleinere bedrijven, bedrijven in landen met economische groei en bedrijven in techniek en technologie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.