Ads Top

FIOD pakt facilitators belastingfraude aan

De FIOD heeft dinsdag doorzoekingen gedaan op drie adressen in Sittard in verband met vermoedelijke belastingfraude. Twee mannen, 69 en 40 jaar oud uit Sittard, worden verdacht van het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting voor derden.
Het vermoeden is dat zij persoonlijke aftrekposten als ziektekosten en giften in aftrek brachten, terwijl deze deels gefingeerd waren. De valse aangiften zouden leiden tot te hoge teruggaven inkomstenbelasting waar de betrokken belastingplichtigen geen recht op hadden. Tijdig ingrijpen van de Belastingdienst heeft ertoe geleid dat een deel van deze verzoeken om teruggave niet is uitbetaald.
De verdachten worden gezien als facilitators die de fraude door derden mogelijk maken. Onduidelijk is of deze derden op de hoogte waren van de fraude met hun aangifte. Zij betaalden de verdachten voor het indienen van hun aangiften. Onderzoek door de Belastingdienst wijst uit dat verdachten duizenden digitale aangiften inkomstenbelasting/ bezwaarschriften hebben ingediend. Aangezien elke belastingplichtige zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar aangifte, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige.
De FIOD heeft dinsdag in twee woningen en een bedrijfspand gezocht. Hierbij is administratie in beslag genomen. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.
De aanpak van systeemfraude door de Belastingdienst en FIOD maakt deel uit van het beleid van staatssecretaris Weekers voor een eenvoudiger, meer solide en fraudebestendiger belastingstelsel.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.