Ads Top

Vrouwen microkrediet netwerk geëerd door Nederlandse missie bij de VN

Hoewel in toenemende mate microkrediet bekend staat als een effectieve manier om armoede in de derde wereld te bestrijden, is weinig bekend over het ontstaan van de eerste microkrediet initiatieven. Aanstaande woensdag, 5 december, zal Michaela Walsh, een van de oprichtsters en eerste President-Directeur van Women’s World Banking (“WWB”), samen met andere oprichters van dit network geëerd worden tijdens een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York. Tijdens deze bijeenkomst zal ook Walsh’s boek: Founding a Movement: Women’s World Banking 1975-1990 (uitgave: Cosimo Books, 2012) officieel gepresenteerd worden.
In haar boek beschrijft Walsh de ontstaansgeschiedenis van deze organisatie. Het begon in 1975 in Mexico City tijdens de eerste wereldvrouwenconferentie van de V.N., toen een aantal vrouwen en ook mannen besloot om samen te werken om vrouwen in de derde wereld in staat te stellen om kleinschalige financieringen te verkrijgen. Walsh omschijft het doel van haar boek als het belichten "van de waarde die vrouwen door werk en door samenwerking  tot volwaardige deelnemers van vele locale economieën heeft gevormd". WWB is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk dat bestaat uit 39 financiële organisaties in 27 landen met een uitstaande leningenportefeuille van 7 miljard dollar met 26 miljoen klanten, waarvan 80 procent vrouwen.
Het aanstaande evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de V.N. in New York als blijk van waardering voor Michaela Walsh en WWB en als erkenning van de Nederlandse inbreng bij deze organisatie. Niet alleen is WWB indertijd in Nederland opgericht, daarnaast speelden Nederlandse instellingen, zoals het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Nederlanders zoals bankier Rudolf Mees en voormalig minster van Ontwikkelingsamenwerking Jan Pronk een ondersteunende rol bij de ontwikkeling van WWB. 
De bijeenkomst bestaat onder meer uit een paneldiscussie voorgezeten door mevrouw Zohreh Tabatabai, voormalig Directeur Communicaties bij de V.N. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de geleerde lessen uit de praktijk van WWB; praktische en financiele uitdagingen voor vrouwen in ontwikkelingslanden; en het belang van persoonlijk vertrouwen en respect bij het opzetten van financiele samenwerkingsverbanden. Onder de deelnemers bevinden zich leidende deskundigen op het gebied van internationale financieringen en ontwikkelingssamenwerking, waaronder: Mary Okelo, de eerste Afrikaanse directeur van Barclay’s Bank in Kenia; Dag Nissen, voormalig Noors Ambassadeur; Ron Leger, voormalig Directeur van de Canadian International Development Agency; en Nederlanders mevrouw Geertje Lycklama,voormalig coordinator Internationale Vrouwenzaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voormalig senator in de Eerste Kamer en de heer Klaas Molenaar, oprichter van Triodos Facet, en vele anderen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.