Ads Top

Valutategenvaller bij uitbetalingen IJsland

De provincie Noord-Holland en diverse overheden die nog geld krijgen van de failliete IJslandse bank Landsbanki, lopen mogelijk een kwart van dat geld mis vanwege een ongunstige wisselkoers. Dat meldt het ANP op basis van een rapportage van de gemeente Texel. Dat komt doordat een claim is ingediend bij de IJslandse Hoge Raad om bij terugbetaling de koers op het moment van betalen te hanteren. Het koersverschil is in dat geval ongunstig.
De claim is ingediend door niet-preferente schuldeisers die achteraan moeten sluiten. De verwachting is dat zij maar tien procent van hun schulden krijgen uitbetaald. Zij zoeken daarom gunstiger voorwaarden voor uitbetaling.
Bij het bevriezen van de buitenlandse tegoeden van Landsbanki in 2008 werden deze omgezet in IJslandse kronen. De waarde daarvan was toen al sterk gedaald. In de loop der tijd steeg de koers weer en leek het er op dat het volledige bedrag zou worden uitbetaald. Nu dreigen provincies en gemeenten 56 miljoen euro mis te lopen. Het totale bedrag voor provincies en gemeenten bedroeg 172 miljoen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.