Ads Top

'Banken duperen klanten voor mogelijk honderden miljoenen euro's'

Banken duperen ruim 30.000 klanten door jarenlang teveel rentekosten in rekening te brengen. De schade loopt mogelijk in de honderden miljoenen euro’s. Consumenten die voor een variabele rente hebben gekozen als hypotheekvorm hebben jarenlang honderden tot duizenden euro's te veel betaald aan onrechtmatige renteopslag.
Sinds de introductie van hypotheekproducten met een vaste opslag boven op de Euribor hebben banken structureel teveel rente in rekening gebracht. Consumenten kozen voor dit soort hypotheken met als risico dat wanneer de Euribor steeg de maandelijkse rentekosten ook zouden stijgen, maar andersom zou dat ook zo moeten zijn. Daalt de Euribor, dan dalen ook de maandlasten. Maar nu de Euribor historisch laag staat compenseren de banken hun verliezen door de rekening onrechtmatig naar consumenten door te schuiven. Een belangrijk wapen dat banken gebruiken is het gebrek aan transparantie. Daardoor is het voor consumenten moeilijk om de correctheid van banken te controleren.
"Ons vermoeden werd bevestigd toen recentelijk meerdere banken hun aangekondigde renteverhogingen hebben bevroren en/of stopgezet. Wij hebben juridische redenen om te mogen twijfelen aan de legitimiteit van zowel de aangekondigde verhogingen als de voorgaande verhogingen. Wij vechten daarom naast de aangekondigde verhogingen ook alle voorgaande verhogingen aan. De consument is geen melkkoe."
Daarnaast zijn niet alleen consumenten de dupe, maar ook bedrijven met dergelijke hypotheken hebben jaren lang te veel betaald. In totaal gaat het in Nederland om meer dan 30.000 hypotheken en loopt de schade op tot honderden miljoenen euro’s.
Om aandacht te vestigen op het probleem van te veel betaalde renteopslag heeft Stichting Foutebanken.nl op woensdag 19 december j.l. een speciale actie gehouden door op het ING hoofdkantoor op de Zuidas met een laserbeamer te schijnen. Zo was de link naar de website van de stichting gedurende de avondspits zichtbaar voor vele automobilisten op de A10.
Ook vindt Stichting Foutebanken.nl het van belang dat de politiek wordt wakker geschud. De problemen rond te veel betaalde renteopslag zijn namelijk veel ernstiger dan eerder gedacht. Daarom heeft de stichting, ondanks het slechte weer, 20 december j.l. ook het Binnenhof beschenen om aandacht te vragen van politici en hun partijen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.