Ads Top

Tot 70 maanden celstraf voor beleggingsfraude Easy Life

Het Functioneel Parket heeft dinsdag 70 maanden en 68 maanden celstraf geëist tegen twee voormalig directeuren van het beleggingsbedrijf Easy Life uit Helmond. De verdachten hebben volgens de officier van justitie tientallen miljoenen euro's van beleggers weggemaakt. ,,Beleggers zijn bedrogen uitgekomen. Het overgrote deel van hun geld is in rook opgegaan.''
Easy Life heeft tussen oktober 2006 en september 2008 ruim 42 miljoen euro opgehaald bij vijfhonderd beleggers. Het geld zou worden geïnvesteerd in het afkopen van waardevolle levensverzekeringen in de Verenigde Staten. In werkelijkheid werd slechts een klein deel van de inleg in deze polissen belegd: ongeveer 7,5 miljoen euro. Dat is minder dan 20 procent van de totale inleg.
De rest van het geld is vermoedelijk opgegaan aan hoge bedrijfskosten en privé-uitgaven van de verdachten. De twee oud-directeuren hebben volgens het Functioneel Parket samen bijna 16 miljoen euro van beleggers privé besteed aan een luxe levensstijl met zeer dure diners, exclusieve auto's en vastgoedinvesteringen in Nederland, Spanje en Egypte.
De officier van justitie verdenkt de 37-jarige man uit Heeze-Leende en de 53-jarige man uit Helmond van oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Eerder stonden in deze fraudezaak al twee oud-werknemers van Easy Life terecht. Tegen hen werden gevangenisstraffen van 3,5 en 4 jaar geëist.
Het Functioneel Parket vindt het zeer ernstig dat Easy Life zich presenteerde als een bonafide bedrijf waarin het goed beleggen is. Beleggers werden benaderd met professionele prospectussen, brochures en advertenties. Daarin werden mooie rendementen uit de beleggingen in polissen beloofd. Maar in de praktijk bleek Easy Life de rente aan beleggers te betalen met geld van nieuwe inleggers.
Het is belangrijk dat beleggers zelf kritisch kijken naar producten waarin ze investeren. Ze hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. Easy Life ging zo professioneel te werk dat een belegger moeilijk door de fraude heen kon prikken. Dit soort fraudes ondermijnt het vertrouwen in het financiële stelsel. Daarom is het belangrijk dat de overheid daadkrachtig optreedt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.