Ads Top

Beleggers betalen bijna 500 euro per jaar teveel

Beleggers betalen jaarlijks bijna 500 euro teveel aan beleggingskosten. De belegger kan fors besparen op transactiekosten en bewaarloon, indien men zou handelen bij de voor hen goedkoopste broker. Echter, slechts 4 procent van de beleggers heeft op dit moment die keuze gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van BrokerTarieven.nl, de onafhankelijke vergelijkingssite voor beleggingskosten.

In het onderzoek is het handelsgedrag van 6210 beleggers geanalyseerd. Per jaar betaalt de gemiddelde particuliere belegger 1478 euro aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Beleggers zouden hier gemiddeld 498 euro op kunnen besparen. Beleggers betalen over elke transactie kosten aan hun bank of online broker. Naast deze transactiekosten zijn er soms nog bijkomende kosten als abonnementen, regeltarief en bewaarloon.

De transactiekosten zijn gemiddeld veruit de grootste kostenpost, maar ook het bewaarloon neemt een zeer significant deel voor haar rekening. Van de huidige 1478 euro wordt 89% besteedt aan transactiekosten, 11% aan bewaarloon en regeltarief en nog geen 1% aan overige kosten (eg. abonnement, orderkosten). Indien elke belegger zou kiezen voor zijn of haar goedkoopste broker, zou er met name op de transactiekosten veel geld bespaard kunnen worden. Toch is voor veel beleggers het bewaarloon juist een belangrijke kostenpost waar op bezuinigd kan worden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.