Ads Top

Nederlander overschat eigen financiële kennisDe gemiddelde Nederlander overschat zijn eigen financiële kennis. Vier op de tien Nederlanders denken een goede financiële kennis te bezitten, terwijl 13 procent dat ook daadwerkelijk blijkt te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Cardif.
De respondenten kregen acht financiële begrippen voorgelegd, met vier multiple choice antwoorden. De meerderheid van de Nederlanders moet op de werkelijke betekenis van maar liefst vijf van de acht financiële termen het antwoord schuldig blijven. Nog geen drie op de tien Nederlanders (29%) weten wat een koopsom is. Ook de termen annuïteitenhypotheek, rendement en betalingsbeschermingsverzekering zijn voor veel respondenten onbekend terrein. Deze begrippen worden door slechts een op de drie Nederlanders goed beantwoord.
Ondanks de enorme media-aandacht voor het onderwerp, weten daarnaast slechts vier op de tien (42%) Nederlanders wat een woekerpolis is. De term pensioengat blijkt eenvoudiger: bijna driekwart (73%) geeft de goede definitie. Slechts 13 procent scoort een ‘goed’ op de test, door zes of meer vragen goed te beantwoorden. Deze groep is drie keer zo klein als verwacht kon worden op basis van de eigen inschatting: veertig procent van de ondervraagden schatte vooraf zijn eigen financiële kennis in als goed.
Ook werd gevraagd een inschatting te maken over de kennis van verschillende bevolkingsgroepen op het gebied van diverse financiële producten, zoals hypotheken, verzekeringen en pensioenen en financiële termen als rendement, inflatie en premie. Vooral van jongeren, vrouwen en bejaarden werd weinig verwacht. Die laatste groep scoorde desondanks helemaal niet zo slecht. Mannen haalden over het algemeen het beste resultaat: Bijna een op de vijf (18%) beschikt over een goede financiële kennis. Het onderzoek werd in juli dit jaar uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van verzekeringsmaatschappij Cardif. In totaal werden 1.026 Nederlanders ondervraagd over hun financiële bewustzijn. Omdat Cardif het belangrijk vindt dat de financiële kennis van de Nederlanders op peil is, lanceert de verzekeringsmaatschappij een Wiki met belangrijke financiële begrippen, die door iedereen bekeken en aangevuld kan worden. Daarnaast is Cardif de straat opgegaan om mensen te vragen wat verschillende financiële begrippen betekenen. Het filmpje hiervan en de Wiki zijn te vinden op http://www.cardif.nu.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.