Ads Top

Verdachten aangehouden voor witwassen van vele miljoenen

De FIOD heeft afgelopen week een 33-jarige man uit Haarlem aangehouden op verdenking van het witwassen van tientallen miljoenen euro's. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem en voor 14 dagen in bewaring gesteld.
De verdachte speelt een belangrijke rol in een vermoedelijke beleggingsfraude. Het geld van beleggers die meenden te investeren in valutahandel (Forex), wordt waarschijnlijk weggesluisd en deels aangewend voor privé-uitgaven. De verdachte is eerder veroordeeld voor oplichting en beleggingsfraude. Zijn 30-jarige vriendin is deze week eveneens aangehouden. Ook zij is  voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.
De FIOD heeft in deze zaak snel ingegrepen na een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze zogeheten snelle interventie service is toegepast om te voorkomen dat meer geld kan worden weggesluisd en nieuwe beleggers worden gedupeerd. De benadeelde beleggers lijken voornamelijk uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten te komen. Ook Nederlandse beleggers zijn waarschijnlijk gedupeerd.
Het onderzoek loopt nog volop en staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De exacte omvang van het berokkende nadeel en het aantal slachtoffers staat op dit moment nog niet vast.
De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben inmiddels beslag gelegd op binnen- en buitenlandse bankrekeningen, waarop ongeveer 13 miljoen euro staat. Daarnaast lopen er rechtshulpverzoeken in verschillende Europese landen om tientallen miljoenen aan inleggeld veilig te stellen. Dat gebeurt eerst en vooral om gedupeerde beleggers zoveel mogelijk financieel te compenseren.
Er ligt ook beslag op een Porsche Cayenne en een Audi Q7 van de verdachten. Andere waardevolle bezittingen van de man en zijn vriendin zijn eveneens in beslag genomen. Het gaat om onder meer sieraden, horloges en merktassen en -schoenen. Deze bezittingen zijn meegenomen omdat misdaad niet mag lonen.     

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.