Ads Top

Nieuwe zorgplicht ter bescherming consumenten bij financiële producten

Minister De Jager van Financiën introduceert een nieuw wetsvoorstel met een algemene zorgplicht voor banken en verzekeraars. Het doel van de maatregelen is om de klant meer centraal te stellen bij de aankoop van financiële producten. Hierdoor moet het vertrouwen in de financiële sector worden hersteld.
De maatregel is een onderdeel van een veelomvattend pakket aan maatregelen dat ter consultatie aan marktpartijen en toezichthouders wordt aangeboden. “Ik wil dat de klant weer centraal komt te staan bij banken en verzekeraars. Te vaak kreeg in het verleden eigen gewin voorrang boven het belang van de klant. Met deze maatregelen nemen we een nieuwe stap in de hervorming van de financiële sector”  aldus minister De Jager.
De algemene zorgplicht regelt expliciet dat de financiële sector het belang van de klant moet behartigen. Ook moet bij advies aan de klant in het belang van de klant worden gehandeld. Door de zorgplicht krijgt de AFM de mogelijkheid om bij misstanden eerder in te grijpen. Dit betekent dat ook in onvoorziene gevallen de AFM actie kan ondernemen wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt de klant beter beschermd tegen slechte financiële producten.
Tegelijk met dit wetsvoorstel gaat een voorstel in consultatie dat extra kapitaalbuffers introduceert voor systeembanken. Hierdoor wordt het financiële systeem weerbaarder en stabieler in het geval van een financiële crisis. DNB krijgt de bevoegdheid om instellingen als systeemrelevant aan te wijzen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.