Ads Top

Eigen Huis waarschuwt voor onrechtmatige verhoging renteopslag

Hypotheekverstrekker Obvion gaat alle klanten die tussen november 2004 en november 2008 een nieuwe hypotheek met variabele rente hebben gesloten volledig compenseren voor de onterecht berekende hoge renteopslag. In november 2008 verhoogde Obvion de opslag voor hypotheken met een variabele rente van 0,65% naar 1,35%. Voor klanten die vóór november 2004 hun hypotheek hadden afgesloten werd deze verhoging al eerder teruggedraaid.
Klanten die na november 2004 een hypotheek met een variabele rente afsloten kregen te maken met nieuwe hypotheekvoorwaarden. Hierin stond dat Obvion de renteopslag periodiek kon wijzigen. Maar in tegenstelling tot deze voorwaarden stond in de hypotheekofferte vermeld dat het om een vaste renteopslag ging. Toen Obvion deze opslag in 2008 verhoogde, dienden consumenten hierover klachten in bij de Ombudsman Financiële Dienstverlening.
Hierop volgde een aanbeveling van de Ombudsman waarin klanten die hun hypotheek in de eerder genoemde periode afsloten niet in aanmerking zouden komen voor compensatie. Onterecht volgens Vereniging Eigen Huis. Douwe Dijkstra, adjunct-directeur van Obvion: "Omdat we er met elkaar niet uitkwamen hebben we destijds de afspraak gemaakt dat als Obvion in individuele gevallen bij de rechter in het ongelijk zou worden gesteld, wij alle vergelijkbare klanten op dezelfde manier zouden compenseren. Deze klanten kunnen daarom op korte termijn een voorstel van Obvion verwachten".
Vereniging Eigen Huis is blij dat Obvion de eerder gemaakte afspraak snel en zonder voorbehoud gaat uitvoeren. Hierdoor hoeven individuele klanten niet afzonderlijk de gang naar de rechter te maken. "Deze handelwijze is een voorbeeld voor andere aanbieders", aldus Nico Stolwijk, manager strategie en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "De vereniging ziet in het oordeel van de rechter tevens een waarschuwing aan andere aanbieders zoals ING en ABN AMRO, die de opslag op de variabele rente recentelijk hebben verhoogd of dat wellicht nog van plan zijn. De vereniging zal nadere stappen ondernemen tegen aanbieders die naar haar oordeel onrechtmatig de renteopslag voor klanten verhogen".  

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.