Ads Top

VBO Makelaar pleit voor maatwerk hypotheekverstrekking

Brancheorganisatie VBO Makelaar pleit in haar woningmarktvisie voor tijdelijke steunmaatregelen die snel implementeerbaar zijn. De brancheorganisatie adviseert dit kabinet onderscheid te maken tussen korte en lange termijn maatregelen en doet vier voorstellen. Een van de maatregelen is banken weer de mogelijkheid geven om maatwerk bij de hypotheekverstrekking te leveren. "Het kabinet moet nu geen ingrijpende stelselwijzigingen doorvoeren. Richt u voor nu met korte termijn beleid op doorstroming op de woningmarkt en herstel van het vertrouwen van de woonconsument." Naar verwachting komt minister Donner nog voor de zomer met zijn woonvisie.
De brancheorganisatie pleit voor rust en vier concrete korte termijn maatregelen. Zo wijst zij op het belang dat banken van de toezichthouder weer de ruimte krijgen om maatwerk te leveren. Zij zien dat het strenge beleid op het gebied van hypotheekverstrekking de woningmarkt frustreert. Directeur Hans van der Ploeg: "Neem werk- en inkomstenperspectief weer mee in de beoordeling bij hypotheekverstrekking. Zorg dat er een adequate verdiepingslag wordt gemaakt op basis van specifieke persoonlijke omstandigheden." VBO Makelaar oppert daarnaast de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen, starters een financieel zetje te geven en de verhoogde NHG-grens ook na december 2011 op 350.000 euro te laten. "Dit zijn zinnige maatregelen die effect sorteren. De overdrachtsbelasting remt de doorstroming en starters zijn de motor van de woningmarkt. Elke transactie die zij teweeg brengen, heeft drie woningtransacties tot gevolg. De verhoogde NHG-grens geeft zowel de financier als de consument zekerheid", aldus de organisatie.
VBO Makelaar zou graag zien dat alle betrokken organisaties op de woningmarkt gezamenlijk in alle rust werken aan een integraal hervormingsplan dat de komende 30 jaar zijn beslag moet vinden. Mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zou alleen binnen een totaalplan voor de woningmarkt besproken mogen worden

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.