Ads Top

Meerderheid bankpersoneel hekelt praktijken in eigen branche

Een groot deel van het bankpersoneel is niet te spreken over het denken en doen binnen eigen bedrijf en sector. De helft (52 procent) vindt dat consumenten terecht klagen over een gebrek aan moreel besef in de financiële sector. Een bijna even groot deel van het bankpersoneel (55 procent) vindt dat financiële instellingen misbruik hebben gemaakt van een gebrek aan kennis bij de consument.
Dit blijkt uit een onderzoek van Rondom 10. Het tv-programma heeft 358 bankmedewerkers ondervraagd die lid zijn van FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond. Rondom 10 wijdt vanavond om 21.05 uur zijn laatste uitzending ‘Vertrouwen na de crisis’ aan een live debat tussen burgers en bankiers.
Tweederde van het bankpersoneel (68 procent) vindt dat de eigen sector te ondoorzichtig is, en dat dit het wantrouwen bij de consument vergroot. Maar volgens vier op de vijf bankmedewerkers (78 procent) hebben klanten hebben zelf ook bijgedragen aan misstanden in de financiële sector, door steeds voor de hoogste rendementen te gaan. Een even groot deel (79 procent) vindt dat het voor ontevreden consumenten makkelijker moet worden om van bank te wisselen.
Een overgrote meerderheid van het bankpersoneel (86 procent) meent dat banken geen bonussen mogen uitkeren aan bestuurders zolang die staatssteun ontvangen. Bijna alle ondervraagden (93 procent) vinden dat bestuurders hun bonussen moeten terugbetalen als blijkt dat ze een wanprestatie hebben geleverd.
Het gros van de bankmedewerkers (79 procent) is voor een wettelijk maximum voor prestatieafhankelijke beloningen. Daarnaast is zo’n vier op de vijf bankmedewerkers voor ‘naming & shaming’ als consumenten gedupeerd zijn. De betrokken instelling mag van 84 procent met naam en toenaam worden genoemd, de naam van betrokken financiële professionals mag van 78 procent publiek worden gemaakt.
De helft van de medewerkers (51 procent) ergert zich aan het bonusbeleid van de eigen bank. Twee op de vijf bankmedewerkers (41 procent) voelt zich ten onrechte zondebok van de economische crisis. Ruim een derde (36 procent) praat op feestjes liever niet meer over zijn werk bij de bank.
Een duidelijke meerderheid van het bankpersoneel (71 procent) denkt talentvolle medewerkers behouden kunnen worden zonder prestatieafhankelijke beloningen uit te delen. Bij tweederde (67 procent) van de ondervraagden werkt een bonus naar eigen zeggen niet prestatieverhogend. Een iets grotere groep (68 procent) voelt zich meer gemotiveerd door andere prikkels, zoals ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf en het nieuwe werken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.