Ads Top

Verzekeringstussenpersonen moeten provisie voortaan actief melden

Vanaf 1 juli 2024 moeten verzekeringstussenpersonen bij het afsluiten van een schadeverzekering aan hun klanten duidelijk maken wat ze daaraan verdienen. Ze zijn dan verplicht uit zichzelf te melden hoeveel provisie zij voor het afsluiten van die verzekering ontvangen van de verzekeraar. De Consumentenbond heeft lang voor deze provisietransparantie gestreden.

Tussenpersonen verdienen aan schadeverzekeringen via provisie die zij ontvangen van de verzekeraar. Die kosten verrekent de verzekeraar weer in de premie die consumenten betalen. Met de nieuwe wet moet voortaan in elke premieberekening of offerte voor een nieuwe schadeverzekering precies staan hoeveel provisie de klant betaalt. Dit moet worden aangegeven in euro’s. Een percentage noemen mag niet.  

Verzekeringsadviseurs moeten consumenten nu al informeren over de provisie die zij ontvangen. Maar dat is alleen als consumenten daar zelf om vragen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel consumenten niet weten dat ze dat recht hebben en er dus niet naar vragen.
Dienstverlening beoordelen

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.