Ads Top

Taakstraf voor frauderende belastingadviseur

Een verdachte van belastingfraude moest zich voor de rechtbank Rotterdam verantwoorden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdachte, een belastingadviseur, opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting, over de jaren 2012 en 2013, gedaan voor een cliënt.

De cliënt zelf hoefde niet aanwezig te zijn. De strafzaak tegen hem werd namelijk eerder door het OM geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Het fiscale nadeel is inmiddels terugbetaald aan de Belastingdienst. De zaak tegen een andere verdachte, ook een fiscalist, wordt op een later moment behandeld.

De verdachte was ten tijde van het indienen van de betreffende aangiftes al 20 jaar werkzaam in de fiscale aangifte- en adviespraktijk en al meer dan 13 jaar partner bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Hij heeft een universitaire studie fiscaal recht gevolgd en vervolgens een beroepsopleiding tot belastingadviseur gedaan bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Juist in die hoedanigheid als deskundig belastingadviseur was hij volgens de officier betrokken bij en verantwoordelijk voor de indiening van de tenlastegelegde aangiftes inkomstenbelasting waar het vandaag om ging.  

Verdachte was feitelijk leidinggever bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Het kantoor heeft de belastingaangiftes van betreffende cliënt, in de visie van het OM, opzettelijk onjuist gedaan. De cliënt kan daarvoor niet zelf gestraft worden. Uit onderzoek is namelijk niet gebleken dat de cliënt  in die jaren wist dat de inhoud van zijn aangiftes onjuist was. Hij had, voor het indienen van zijn aangiftes, deskundige belastingadviseurs ingehuurd. Hij verkeerde, volgens de officier, in de veronderstelling dat hij voor belastingdoeleinden niet langer in Nederland woonde, waarbij hij vertrouwde op schriftelijk en mondeling advies van zijn belastingadviseurs. Uit niets is gebleken dat de cliënt in die jaren duidelijk is voorgehouden dat zijn feitelijke gedrag niet paste bij een emigratie aangifte.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.