Ads Top

Verzekeren veroorzaakt onzekerheid

Consumenten worden onzeker van het afsluiten van een verzekering. Dat blijkt uit een Social Media-analyse over verzekeringen en tussenpersonen die onderzoeksbureau Beautiful Lives heeft uitgevoerd in opdracht van WitGeld.nl. De onzekerheid gaat met name over de balans tussen kosten en baten, en over het stellen van specifieke vragen aan verzekeraars. Internet wordt gezien als hét medium waar je onafhankelijk, en zelf in staat bent, om die onzekerheid weg te nemen en de prijzen te vergelijken.
Waar (financiële) zorg en zekerheid de reden zijn om een verzekering af te sluiten, leiden het oriëntatie- en afsluitproces bij consumenten vooral tot onzekerheid. De ingewikkelde omschrijving van financiële producten en met name de balans tussen kosten en verwachte baten leidt tot vragen en discussie online. Direct na het afsluiten van een verzekering moet je premie gaan betalen, zonder dat je weet wanneer en of de situatie waartegen je verzekerd bent zich zal voordoen. En als deze situatie zich voordoet, vinden consumenten het vooraf onduidelijk hoe de verzekeraar voor hen of hun dierbaren zal zorgen. En zorg gaat hierbij verder dan alleen financiële compensatie. Consumenten zijn op zoek naar zorgzame begeleiding en geen gezeur of gedoe: de situatie op zich is vaak al stressvol genoeg en dan wil je ook niet nog eens moeten bezighouden met onderhandelen met de verzekeraar. Hoe een verzekeringsproduct in elkaar zit vinden consumenten overigens nauwelijks interessant.
Ook blijkt dat consumenten onzeker zijn over het stellen van specifieke vragen aan verzekeraars. Er bestaat de angst dat een vraag waarbij een consument zich kwetsbaar opstelt zal leiden tot een 'kruisje' achter de naam, waardoor je later geconfronteerd kunt worden met een afwijzing, hogere kosten of geen dekking. Dergelijke vragen stellen consumenten daarom liever via social media, dan aan hun verzekeraar. Vragen als: 'Stel dat ik zelf een schade veroorzaak..?' passeren online regelmatig de revue.
Naast Sociale Media spelen vergelijkingssites, zoals Independer, een belangrijke rol bij het wegnemen van onzekerheid. Ze zijn uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het oriëntatie- en afsluitproces en helpen volgens consumenten bij het maken van de juiste keuze. In tegenstelling tot traditionele tussenpersonen worden de vergelijkingssites vooral gezien als onafhankelijk. Bij het feit dat deze sites ook doorlopend provisie verdienen aan een afgesloten verzekering wordt nauwelijks stil gestaan.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.