Ads Top

Een hogere spaarrente in april

In februari zijn de consumentenprijzen in de 33 Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) lidstaten opnieuw gestegen. Vooral de prijzen voor voeding (+ 3%) en energie (+10,1%) zijn gestegen waardoor de inflatie nu 2,4% is, het hoogste niveau in 2 1/2 jaar. Begin deze maand noemde Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, een renteverhoging al ‘mogelijk’. Dat was voordat deze inflatiecijfers over februari bekend waren. Op basis van de verder oplopende inflatie is de algemene verwachting dat de ECB haar standaardrente in april met 25 basispunten zal verhogen, van 1% naar 1,25%.
Een quote van Neerlands bekendste voetballer zou niet misstaan bij dit nieuws. In essentie is de stijgende inflatie voor u als spaarder slecht nieuws, uw geld wordt immers minder waard. De keerzijde is echter dat een renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk wordt gevolgd door een verhoging van de spaarrente door de banken. Combineer de mogelijke rentestijging door de ECB met de wetenschap dat de komende tijd spaargeld voor de banken onverminderd belangrijk is voor de financiering van hun activiteiten, en dan zou het voor u als spaarder wel eens een mooie lente kunnen worden.
In maart zagen we bij de rente bij NIBC Direct en Bank of Scotland al stijgen, in april zullen nog wel een aantal banken volgen. U kunt hier als spaarder op anticiperen door op de korte termijn te kiezen voor een spaarproduct waarbij u zoveel mogelijk vrijheid geniet. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat er dit jaar een reeks rentestijgingen volgen. Na de stijging in april zou u op basis van de dan geldende tarieven een keuze kunnen maken voor de langere termijn. Kies bijvoorbeeld op de korte termijn voor een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden of voor een klimspaarproduct. Op basis van de huidige rente ontvangt u dan het eerste jaar een rente tussen de 2,25% en 2,6%. Bij de klimspaarproducten geldt een rente in het 5e jaar van zo’n 4,5% tot 5%. Tussentijds opnemen is meestal (na een bepaalde periode) kosteloos mogelijk.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.