Ads Top

Vereniging Eigen Huis: banken zetten huiseigenaren klem

Nederlandse banken weigeren sinds een jaar hypotheken te verstrekken op woningen die op de grond van een andere particuliere eigenaar staan. De bewoner kan hierdoor zijn huis niet meer verkopen of verbouwen en wordt ernstig gedupeerd. Er zijn in Nederland tienduizenden woningen met een dergelijke erfpacht en alleen al in Amsterdam hebben duizenden huishoudens hiermee te maken.

Bij particuliere erfpacht is de bewoner wel eigenaar van het huis, maar de grond eronder is van een particuliere partij en niet -zoals gebruikelijk bij erfpacht- in handen van de gemeente of een woningcorporatie.

Tot voor kort werkten banken gewoon mee aan de financiering van een woning op particuliere erfpacht. Totdat zij vorig jaar vrijwel allemaal besloten daarmee op te houden. Hiermee brengen zij de eigenaar in een onmogelijke situatie. De woning is praktisch onverkoopbaar omdat geen koper nog een nieuwe hypotheek krijgt voor zo'n huis. Tienduizenden huishoudens in Nederland zitten daardoor, vaak nog onwetend, vast in hun huidige woning.

Dat de situatie kan leiden tot schrijnende gevallen, wordt pijnlijk duidelijk in een reportage van het actualiteitenprogramma EenVandaag op dinsdag 15 februari 2011. Een gehandicapte vrouw kan niet kan verhuizen naar een aangepaste woning omdat haar eigen huis onverkoopbaar is geworden. Haar huis aanpassen gaat ook niet, omdat de bank een tweede hypotheek, zelfs gefinancierd uit de overwaarde, niet wil verstrekken.
Ook bij een echtscheiding ontstaan er problemen. Het huis kan dan niet verkocht worden en blijft noodgedwongen leeg staan of wordt verhuurd. In Amsterdam nemen makelaars woningen die op particuliere erfpacht staan niet eens meer in de verkoop.
Vereniging Eigen Huis wil dat banken direct dit onacceptabele beleid terugdraaien en huiseigenaren met particuliere erfpacht op normale wijze helpen. Daarover zijn al maanden gesprekken gaande, maar banken  weigeren hun standpunt te veranderen. In een brief dringt de vereniging er bij minister van Financiën De Jager op aan om in te grijpen en zich actief in te zetten voor een oplossing. Huiseigenaren op particuliere erfpacht staan nu met de rug tegen de muur.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.