Ads Top

Hoogsterente.nl: Banken duperen loyale spaarders

Uit een inventarisatie van HoogsteRente.nl blijkt dat de grote banken in Nederland nog steeds een tweeslachtig spaarbeleid hanteren ten koste van hun loyale spaarders. Ze lokken spaarders met een hoge rente, maar zodra het geld is gestort, daalt de rente ver onder het gemiddelde.

Sommige spaarders stelen voor honderden euro's per jaar uit hun eigen portemonnee en krijgen zelfs de inflatie niet gecompenseerd. De ASN bank heeft onlangs als eerste haar spaarbeleid klantvriendelijk gemaakt.

Volgens HoogsteRente.nl profiteren de groot banken, ING, ABN AMRO, Aegon, Friesland Bank nog steeds van het gewraakte `dakpannensysteem'. Met dit systeem lokken banken spaarders vaak met de hoogste rente waarna de banken de spaarrente stilzwijgend verlagen tot ver onder de marktrente in de hoop dat klanten dat niet door hebben.

Ondanks dat de banken minder lijken te lokken met hoge rentes, blijkt dat de grootbanken nog een groot aantal spaarrekeningen aanbieden met een te lage rente, zelfs tot 1%. Trouwe spaarders die al jaren gebruik maken van hun -toen aantrekkelijke- spaarrekening, worden gestraft voor hun loyaliteit. Zij lopen honderden euro's rente mis. Zij zijn vaak ingestapt zonder zich te realiseren dat deze rente, veelal systematisch en zonder de klanten hierop te attenderen, in stapjes zou worden verlaagd. De genoemde rentes zijn nauwelijks voldoende om inflatie en belasting te compenseren.

HoogsteRente.nl heeft uitgerekend dat loyale spaarders gemiddeld de helft van hun gespaarde rente mislopen. Banken doen intussen niets om klanten hier op te wijzen. Het spaarbeleid lijkt hier zelfs op gericht zijn. Zo schrijft ING in haar spaarbeleid; "Klanten die om advies vragen krijgen altijd het spaarproduct aangeboden dat het beste aan hun behoeften voldoet". Dat het transparanter en klantvriendelijker kan bewijst de ASN Bank.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.