Ads Top

Beleggingsadviezen gebaseerd op technische analyse hebben geen voorspellende waarde

Beleggers worden dagelijks geconfronteerd met beleggingsadviezen om aandelen te kopen, vast te houden of te verkopen. Zij doen er verstandig aan om aanbevelingen naast zich neer te leggen wanneer deze alleen zijn gebaseerd op technische analyse. Gemiddeld gezien zeggen deze adviezen niets over de toekomstige aandelenkoers. Fundamentele beleggingsadviezen zijn wél relevant. Zo stelt Dirk Gerritsen die op 13 juni promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Technisch analisten doen op basis van onder andere aandelenkoersen uit het recente verleden uitspraken over het mogelijke toekomstige koersverloop van aandelen. Uit het onderzoek van Dirk Gerritsen blijkt dat de voorspellingen van deze analisten gebaseerd zijn op trends in de koers van aandelen. Koopadviezen worden voorafgegaan door een koersstijging in de week voor afgifte van het advies, terwijl verkoopadviezen voorafgegaan worden door een koersdaling.

Echter, in zijn onderzoek toont Gerritsen aan dat er geen bijzondere koersbewegingen meer plaatsvinden ná publicatie van een advies. Het advies heeft dus geen voorspellende waarde voor de koers van het aandeel.

Fundamentele aandelenadviezen zijn doorgaans gebaseerd op de waardering van een bedrijf door een analist. De waardering wordt door deze analist vergeleken met de huidige beurskoers waarna een koop-, houd-, of verkoopadvies wordt afgegeven. “Het koersrendement van aandelen na de publicatie van deze beleggingsadviezen ligt in lijn met het gegeven advies”, aldus Dirk Gerritsen. Dit betekent dat de aandelenkoers stijgt na een koopadvies, en daalt na een verkoopadvies.

Verder blijkt uit onderzoek naar adviesveranderingen dat de koers gewoonlijk stijgt na adviesverhogingen en daalt na adviesverlagingen. Dit geldt zowel op de dag van de afgifte van het advies als de dag erna. Het feit dat er ook rendementen waarneembaar zijn ná de publicatie van het advies geeft aan dat dit type adviezen meerwaarde heeft voor beleggers.

Fundamenteel analisten publiceren gewoonlijk ook een koersdoel. Dit is een inschatting van het koersniveau van het aandeel twaalf maanden na het advies. Het promotieonderzoek van Gerritsen toont een positief verband aan tussen het voorspelde rendement en de overnamepremie die betaald wordt bij een bedrijfsovername.

Aangekondigde overnames waarbij het overnamebod lager is dan het gemiddelde koersdoel blijken vaker niet door te gaan dan geplande overnames waarbij het bod het koersdoel overstijgt. Hieruit blijkt dat, naast de fundamentele aandelenadviezen, ook de afgegeven koersdoelen van fundamenteel aandelenanalisten relevante beleggingsinformatie bevat.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.