Ads Top

Award beste langetermijnbelegging opnieuw naar SPF en SPOV

Donderdag 19 juni hebben het Spoorwegpensioenfonds (SPF), Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer (SPOV) en Zwitserleven bij de uitreiking van de FD/IPN Awards de prijs voor de beste langetermijnbelegging in ontvangst genomen. De prijs werd toegekend voor de investering van de pensioenfondsen en de verzekeraar in het SNS FMO Small Medium Enterprises Fonds (SME-fonds). Het SME-fonds is erop gericht om de toegang tot kredietverlening van het midden- en klein bedrijf (mkb) in ontwikkelingslanden te vergroten.

De mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf om geld te lenen zijn in de meeste ontwikkelingslanden beperkt. Om de kredietverlening aan het mkb te vergroten, verschaft het SME-fonds leningen aan financiële instellingen. De financiële instellingen geven vervolgens met de verkregen financiering leningen aan het mkb.

De fondsmanager van het SME-fonds is SNS Impact Investing. De investeringsmanager is de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). In het SME-fonds nemen Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars deel. Op dit moment is de omvang van het totale fonds Euro 100 miljoen. Het Spoorwegpensioenfonds en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer participeren met respectievelijk Euro 25 en Euro 5 miljoen en hebben daarmee als corner stone investors een belangrijke rol gespeeld om het fonds van de grond te krijgen.

De FD/IPN Awards is een gezamenlijk initiatief van het Financieele Dagblad en het pensioenvakblad IPNederland, waarmee ze de aandacht willen vestigen op baanbrekend werk in de pensioensector. Het SME-fonds werd door een vakjury geselecteerd uit ruim dertig inzendingen van institutionele beleggers in Nederland. Vorig jaar wonnen SPF en SPOV met de Strategische aandelenportefeuille (SAP) eveneens deze prijs.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.