Ads Top

Rosenthal: EU moet eigen huis op orde hebben

Wil Europa op het gebied van buitenlands beleid slagvaardig zijn, dan moet 'de EU eerst het eigen huis op orde hebben'. Zo reageerde minister Rosenthal na de vierde 'Group of Europe' discussie met tien collega-ministers over de toekomst van het buitenlands beleid van de Europese Unie. De nadruk moet volgens Rosenthal op dit moment liggen bij verbetering van het concurrentievermogen en daarmee de economische groei binnen de EU.
Rosenthal:'We moeten de problemen van nu aanpakken. Prioriteit is de economische situatie. Dit betekent dat we eerst doen wat we met elkaar hebben afgesproken, door via structurele hervormingen de problemen in de eurozone aan te pakken. Nederland heeft geen behoefte aan debatten binnen de EU over verdere overdracht van nationale bevoegdheden, en helemaal niet op het terrein van pensioenen, arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Wel zie ik het bewaken van de EU buitengrenzen als een gemeenschappelijk belang. Met name om de stroom van ongewenste migranten van buiten de EU tegen te gaan'.
'We moeten bovendien meer luisteren naar anderen in de wereld', aldus de minister. 'Als EU moeten we ons gaan richten op de opkomende markten als Braziliƫ en India en daarbij onze eigen interne markt vervolmaken'.
De Duitse minister Westerwelle lanceerde begin dit jaar voorstellen waarmee hij de democratische legitimiteit van de EU - en zo het vertrouwen van de burger in de EU - wil vergroten. Hij nodigde daarvoor tien collega-ministers uit om in verschillende thema-vergaderingen over de toekomst van Europa te spreken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.