Ads Top

'Hypotheekverstrekkers verzaken zorgplicht'

Een familie uit Bergen op Zoom sloot in 2000 een hypotheek af waarbij via beleggingen een bedrag van 141.500 euro bereikt zou worden. Nu ziet het er naar uit dat ze na 26 jaar trouw betalen, met een negatief saldo blijven zitten. Ze krijgen dus nul euro en hebben slapeloze nachten. Ze gingen om raad vragen bij hun adviseur, die hen deze hypotheek had aangeraden. Hij zei: "nou, dat zal wel loslopen, doe maar niks". Hypotheekverstrekker ASR biedt een compensatie aan van een paar honderd euro. ASR legt uit.
Bovenstaand verhaal is niet alledaags, maar vergelijkbare problemen komen veel meer voor. Bijna een vijfde van alle hypotheken is een beleggingshypotheek. Maar nu het al zo lang slecht gaat op de beurs, leveren die beleggingen in de regel veel te weinig op. Aan het eind van de looptijd blijft er dan een restschuld over. Wat moet je nu doen? Veel mensen leggen die hypotheekpapieren ver weg in de la en hopen dat het beter wordt. Dat is het stomste wat je kunt doen, zegt Kapé Breukelaar, Kassa’s vaste financieel analist.
Banken en verzekeraars hebben een zorgplicht ten opzichte van hun klanten. Zij moeten zélf contact opnemen en ingrijpen als het mis dreigt te gaan met zo’n hypotheek. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat bijna geen hypotheekverstrekker dat doet. De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten is in de studio.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.