vrijdag 4 juli 2025

Autoverzekering nog nooit zo duur

Autoverzekeringen worden steeds duurder. De gemiddelde premie steeg in mei 6 procent en in juni 3 procent. Vooral de allrisk premie steeg sterk. Over een jaar stijgt de gemiddelde jaarpremie met 18 procent. Dat evenaart de recordstijging in september 2024. Dat concludeert Pricewise in haar Barometer Autoverzekeringen. 

Verzekeraars passen de hoogte van de premies op autoverzekeringen regelmatig aan. Dat resulteert meestal in hogere premies. Dit komt niet alleen door de inflatie, maar ook door hogere risico's op de weg.

Autoverzekeringen zijn er in 3 verschillende smaken: WA, WA+ en allrisk. Bij WA is alleen de wettelijke aansprakelijkheid gedekt, bij WA+ is ook schade aan de eigen auto verzekerd door brand, storm en diefstal. Bij allrisk ben je daarnaast ook nog verzekerd voor schade aan je eigen auto door onheil van buitenaf, zoals vandalisme, of eigen schuld. Deze laatste verzekering is het meest uitgebreid en daarmee ook de duurste, al kan je met meer schadevrije jaren meer korting op je premie krijgen. Als je nog schadevrije jaren moet opbouwen betaal je een hogere premie voor je autoverzekering. 

De afgesloten premies stegen in mei gemiddeld met 6 procent ten opzichte van de voorgaande maand april. Dat blijkt uit cijfers die Pricewise bijhoudt in haar Barometer Autoverzekeringen. De WA-premie steeg met 3,6 procent. Ook de premie voor WA+ nam met hetzelfde percentage toe. Grootste stijger was de allrisk premie. Die steeg met 14 procent. Cijfers over juni laten een gemiddelde jaarpremiestijging zien van 3 procent, met wederom de allrisk premie als grootste stijger met 8 procent. De WA-premie is in juni met 2,4 procent gedaald, terwijl de WA+ premie met 2,6 procent is gestegen.

donderdag 3 juli 2025

Rechtbank Den Haag verklaart beroep van honderdduizenden belastingplichtigen met box 3-vermogen ongegrond

De rechtbank Den Haag heeft op 26 juni het beroep in de eerste zaak van de zogeheten ‘massaal bezwaar plus’-procedure ongegrond verklaard. De inzet van deze collectieve rechtszaak is te bereiken dat alle box 3-belastingplichtigen in aanmerking dienen te komen voor rechtsherstel (en compensatie). Belastingadviseur Cor Overduin: “De uitspraak is niet geheel onverwacht. Het is echter wel teleurstellend. Op basis van deze uitspraken ligt het in de lijn der verwachting dat hoger beroep wordt aangetekend of dat de zaak direct wordt voorgelegd aan de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad”. 
 
Op 24 december 2021 oordeelde de Hoge Raad in het zogenoemde ‘Kerstarrest’ dat de box 3-heffing in de jaren 2017 tot en met 2020 in strijd was met de wet. Bij deze rechtszaak hadden zich tienduizenden belastingplichtigen aangesloten door tijdig bezwaar aan te tekenen tegen hun eigen definitieve aanslag inkomstenbelasting. Deze groep kwam door het box 3-arrest in aanmerking voor rechtsherstel en, in veel gevallen, voor financiële compensatie.
 
In 2022 besloot het kabinet echter dat dit arrest niet voor iedereen zou gelden. Wie in de jaren 2017 tot en met 2020 geen bezwaar had aangetekend, kwam niet in aanmerking voor rechtsherstel. Honderdduizenden gaven toen gehoor de oproep om een zogeheten ‘verzoek tot ambtshalve vermindering’ in te dienen. Naar aanleiding hiervan heeft toenmalig Staatssecretaris Van Rij besloten om een nieuwe collectieve rechtszaak te starten, de ‘massaal bezwaar plus’-procedure.
 
Om de belangen van belastingbetalers te behartigen, trekt in de ‘massaal bezwaar plus’-procedure een aantal partijen gezamenlijk op. Het gaat hierbij om de koepelorganisaties van fiscale dienstverleners (NBA, NOAB, NOB, RB en SRA), de Consumentenbond, ConsumentenClaim en de Bond voor Belastingbetalers. Hun inzet is dat alle box 3-belastingplichtigen in aanmerking komen voor rechtsherstel en compensatie.
 
De Belastingdienst en alle koepel- en belangenorganisaties hebben vier zaken geselecteerd voor de ‘massaal bezwaar plus’-procedure. Deze vier proefpersonen zijn samen representatief voor de groep belastingbetalers die destijds niet tijdig bezwaar hebben aangetekend, omdat zij hiervan niet op de hoogte waren en überhaupt niet wisten dat zij bezwaar konden aantekenen.
 
Ondanks de teleurstellende uitspraak betekent dit nog niet dat de strijd gestreden is. De ‘massaal bezwaar plus’-procedure bestaat uit vier zaken. In de drie andere zaken moet nog uitspraak worden gedaan. Verder willen we de zaak van de rechtbank Den Haag aan een hogere rechter voorleggen, waarbij we in overleg met de belastingdienst willen bekijken of we de zaak direct aan de Hoge Raad kunnen voorleggen.

Kassabon in supermarkt informeert mensen die moeilijk te bereiken zijn over gratis hulp bij bankzaken

Het zelfstandig regelen van bankzaken is niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend. Zo ervaart één op de zes Nederlanders wel eens obstakels, zoals mensen die minder digitaal vaardig of laaggeletterd zijn. Banken kunnen deze groepen over het algemeen lastig bereiken en daardoor minder goed ondersteunen. Een nieuw initiatief maakt het nu makkelijker om gratis hulp te vinden, door een duidelijke verwijzing op het kassabonnetje van de PLUS supermarkt in Waalwijk. Zo wil ABN AMRO duidelijk maken dat er hulp beschikbaar is voor wie er zelf even niet uitkomt.

Vanaf vandaag krijgen klanten in de supermarkt in Waalwijk een kassabon met daarop een korte en eenvoudig geschreven boodschap. Op het bonnetje staat geen directe oplossing, maar wel waar mensen hulp kunnen krijgen bij hun bankzaken. Deze hulp komt in de vorm van een gratis telefoonnummer waarbij klanten persoonlijk een adviseur kunnen spreken. Zo wordt het voor mensen die normaal moeilijk te bereiken zijn, eenvoudiger om hulp te vinden. Gudy van der Wal, directeur Financiële Toegankelijkheid bij ABN AMRO: “We weten al langer dat er grote behoefte is aan ondersteuning bij bankzaken, bijvoorbeeld bij digitaal bankieren of geld overmaken. "

"In een samenleving die steeds digitaler wordt, is het van groot belang dat niemand buitenspel komt te staan”, zegt Olaf Nouwens, beleidsmedewerker toegankelijkheid bij Senioren Brabant-Zeeland. “Veel senioren willen graag zelfstandig hun bankzaken regelen, maar hebben soms iemand nodig om ze op weg te helpen. Dan is het essentieel dat hulp niet alleen beschikbaar is, maar ook zichtbaar en dichtbij. Deze kassabon kan voor mensen echt wat opleveren.”

Uit onderzoek blijkt dat één op de zes Nederlanders wel eens hulp nodig heeft bij bankzaken, maar lang niet iedereen weet waar die hulp te vinden is. Vooral mensen die moeite hebben met lezen of weinig ervaring hebben met computers. Door op het kassabonnetje te verwijzen naar gratis hulp, wordt de drempel om ondersteuning te zoeken weggenomen.

Iedereen met vragen over bijvoorbeeld het doen van een betaling of het veilig omgaan met bankzaken, kan gratis bellen voor hulp. Dit initiatief is onderdeel van een breder traject om financiële dienstverlening voor alle klanten toegankelijk te maken, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of digitale vaardigheden.

ABN AMRO onderzoekt of deze aanpak helpt om meer mensen te bereiken met passende ondersteuning. Als het initiatief succesvol blijkt, volgt mogelijk een uitbreiding naar andere gebieden. “Zo bouwen we stap voor stap aan een toekomst waarin iedereen kan meedoen. Op het tempo en de manier die bij de persoon past,” besluit Van der Wal.

woensdag 2 juli 2025

Buy Now, Pay Later: extra bescherming consumenten nodig

In 2024 betaalden Nederlanders 17 procent vaker voor online aankopen met Buy Now, Pay Later (BNPL). Er waren minder, maar toch nog veel betalingsproblemen. Grote e-commerce-platforms kennen daarnaast bijna evenveel gebruikers van achteraf betalen als BNPL-aanbieders - met vergelijkbare risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM. 

In 2024 hebben de BNPL-aanbieders zo’n 53 miljoen transacties met een totaalbedrag van 5,1 miljard euro verwerkt, waarmee BNPL afgelopen jaar circa 17 procent is gegroeid. Er waren minder, maar toch nog veel betalingsproblemen. BNPL-aanbieders hebben circa 6,9 miljoen keer de klant in gebreke gesteld. 1,8 miljoen keer brachten zij aanmaningskosten in rekening en ongeveer 0,6 miljoen transacties zijn overdragen aan een incassobureau.

Uit de analyse van AFM komen aspecten naar voren die kunnen duiden op een slechte financiële gezondheid van een deel van de BNPL-gebruikers onder de 35 jaar. Zo staat één op de zes gebruikers gemiddeld zeven tot acht dagen per maand rood. Zij storneren of missen ook circa tien incasso’s per jaar. Dit aantal groeit naarmate zij vaker gebruik maken van achteraf betalen. Deze inzichten komen uit statistische data van een bank. Ze onderstrepen het belang van goede klantbescherming.

De drie e-commerceplatforms Amazon, Bol en Zalando bieden ook achteraf betalen aan. Ze hadden in 2024 in Nederland 4,4 miljoen gebruikers. Ter vergelijking: de vier BNPL-aanbieders Billink, In3, Klarna en Riverty telden zo´n 5,5 miljoen gebruikers. Bijna 0,9 miljoen platformklanten moesten in 2024 aanmaningskosten betalen. Dat is een vergelijkbaar aantal klanten als bij de vier BNPL-aanbieders. De platforms geven aan maatregelen te nemen om schuldenproblematiek te voorkomen. Wij pleiten daarnaast voor aansluiting bij de BNPL-gedragscode.

Uiterlijk in november 2026 komen de BNPL-sector en de grote e-commerceplatforms onder toezicht van de AFM te staan. Dit vanwege de implementatie van de herziene Richtlijn Consumentenkrediet. Er komt een wettelijk verplichte leeftijdsverificatie. De AFM wil dat deze zo snel mogelijk in werking treedt, zodat minderjarigen geen BNPL meer kunnen gebruiken.

Het huidige grensbedrag voor de kredietwaardigheidsbeoordeling en BKR-check ligt op 250 euro. Nu bij BNPL 9 op de 10 transacties met betalingsproblemen een waarde van onder de 250 euro hebben, steunt de FM een aanscherping van het grensbedrag. 

dinsdag 1 juli 2025

De Volksbank is vanaf vandaag ASN Bank, 116 ASN-winkels geopend

Vanaf vandaag gaan de Volksbank en haar vier merken verder onder één merknaam: ASN Bank. Dit moment markeert de bank met een nieuwe landelijke merkcampagne. Hierin positioneert ASN Bank zich als toekomstgerichte bank voor iedereen. Ook opent ASN Bank vandaag 116 winkels in heel het land. 

Bestaande en potentiële klanten zijn in de ASN-winkels welkom voor persoonlijk financieel advies en bankdiensten, zoals betalen, sparen en hypotheken. Juist op de momenten die ertoe doen, wil de bank dichtbij klanten zijn: voor geldvragen van nu en plannen voor de toekomst.
  
De landelijke 360-graden merkcampagne ‘Nu al zin in morgen’ is vanaf vandaag overal te zien en te horen. Met een optimistisch en toekomstgericht narratief wil ASN Bank het merk laden als bank voor iedereen. Voor bioscoop, televisie en online kanalen zijn long- en shortformat video’s gemaakt. Ook voor radio en online kanalen zijn uitingen ontwikkeld. En deze zijn ook terug te zien in de ASN-winkels. Met de grootschalige campagne vertelt ASN Bank het nieuwe merkverhaal op meerdere momenten en manieren. Hiermee willen we overbrengen en laten voelen dat er een bank is, die niet alleen meedenkt, maar ook helpt om een mooiere toekomst waar te maken. Want met geld heb je invloed op je eigen toekomst en op die van ons allemaal. Zo bouwen we samen aan een toekomst waar je nu al zin in hebt. 

In mei ging een kick-off campagne van start waarbij het kenmerkende beeldmerk met de eekhoorn centraal stond, teasend met de nieuwe pay off ‘Nu al zin in morgen’. In juni ging ook de employer branding campagne van start. Daarin staan medewerkers centraal die zich sterk maken voor de bank van morgen.

Afgelopen weekend zijn voormalige SNS-winkels omgebouwd tot ASN-winkels. Het was een grote rebranding-operatie met veel tijdsdruk. Van de naam op de gevel, raamstickers met de bekende eekhoorn, wandbekleding tot meubilair: 116 winkels zijn in een paar dagen omgebouwd. ASN Bank combineert mobiel bankieren voor de dagelijkse bankzaken met persoonlijk financieel advies in de winkel voor de momenten die ertoe doen. Want mensen willen graag iemand in de ogen kijken als ze bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten.
 
De 230 Zelfstandig Adviseurs van RegioBank gaan op een later tijdstip verder onder de vlag van ASN Bank. Naast onze franchise-formules blijft voor de distributie van hypotheken het intermediaire kanaal cruciaal. Vooralsnog blijven we dit doen onder de huidige merknaam BLG Wonen. Op termijn wordt de merknaam BLG Wonen vervangen door ASN Bank.
 

Klaas Knot: 14 jaar in 14 cijfers

5114 dagen zijn gepasseerd vanaf Klaas’ eerste tot en met zijn laatste werkdag, 30 juni 2025. Hij heeft twee termijnen van zeven jaar volbracht. Bij zijn aantreden in juli 2011 was de wereldeconomie aan het herstellen van een bankencrisis. En in mei 2010 was in Griekenland een staatsschuldencrisis uitgebroken die ook gevolgen had voor de rest van de eurozone. Die eurocrisis was nog volop gaande aan het begin van zijn periode. In Nederland was er na het faillissement van DSB, het drama met de IJslandse bank Icesave en de nationalisatie van ABN Amro ook kritiek op DNB als toezichthouder. In de jaren erna is hard gewerkt aan de stabiliteit van het systeem: het toezicht werd verscherpt en de eisen voor de kapitaalbuffers van banken werden verhoogd.

maandag 30 juni 2025

Kraken lanceert nieuwe wereldwijde alles-in-één geld-app

Kraken lanceert haar nieuwe app ‘Krak’: een wereldwijde alles-in-één geld-app. De Krak-app vernieuwt 'wat geld en waarde inhouden' en stelt gebruikers in staat om direct en bijna kosteloos transacties over de grens uit te voeren, terwijl ze tegelijkertijd beloningen verdienen op hun rekeningsaldo.
 
Gedreven door crypto-innovatie en versterkt door Krakens vertrouwde netwerk van bankrelaties en betalingssamenwerkingen, daagt Krak volgens Kraken de achterhaalde normen van traditionele financiële instellingen uit. Of het nu gaat om het overmaken van geld naar familie in het buitenland, het laten groeien van saldo's of het beheren van uitgaven voor dagelijkse aankopen, gebruikers kunnen vertrouwen op de Krak-app als een naadloze, alles-in-één financiële hub. Deze geeft hen controle over hun vermogen, op hun eigen voorwaarden.
 
De Krak-app biedt bij de lancering:
Peer-to-peerbetalingen: verstuur direct en voordelig geld naar andere Krak-appgebruikers in 110 verschillende landen. Met Kraktags, een gepersonaliseerde betaal-ID, verzenden app-gebruikers moeiteloos betalingen en aanvragen voor meer dan driehonderd activa, waaronder crypto, stablecoins en fiatvaluta (waar beschikbaar), zonder bankgegevens of cryptowalletadressen in te voeren.
Toegewijde uitgaven- en verdienaccounts: voer naadloos betalingen uit en verdien beloningen zonder blokkeringsperiodes, minimale bijdragen of abonnementen. Bij de lancering kunnen in aanmerking komende gebruikers tot 4,1% beloningen verdienen op hun USDG-stablecointegoed, evenals extra verdienmogelijkheden voor meer dan twintig digitale activa tot 10%.
Wat de toekomst voor Krak in petto heeft:
De introductie van fysieke en virtuele Krak-kaarten, waarmee kan worden betaald bij miljoenen handelaren wereldwijd, zowel online als in de winkel, met fiatvaluta en cryptoactiva in de Krak-app.
Een scala aan diensten voor vooruitbetaling, variërend van kredietverstrekking tot krediet- en creditcardprogramma's.

vrijdag 27 juni 2025

Nederlandse beleggers negatiever over VS, positiever over Europa

Nederlandse beleggers zijn in de afgelopen zes maanden negatiever geworden over beleggen in de Verenigde Staten, terwijl hun houding ten opzichte van Europa juist positiever is geworden. Het veranderde sentiment is terug te zien in het beleggingsgedrag. Een deel van de beleggers heeft namelijk hun beleggingen in de VS verminderd en/of hun beleggingen in Europa vergroot. Vooruitkijkend noemen beleggers de rol van de VS op het wereldtoneel als grootste bedreiging voor de waarde van hun beleggingen. Dit blijkt uit een recente enquête onder 1.868 Nederlanders, uitgevoerd door RaboResearch.

Uit de enquête blijkt dat 58% van de beleggers negatiever is geworden over beleggen in de Verenigde Staten. President Trump wordt door een grote meerderheid van de beleggers genoemd als reden voor hun negatievere blik op de VS. Ook zijn gedrag en (handels)beleid worden veelvuldig genoemd, wat vaak samengaat met termen als ‘onbetrouwbaar’, ‘wispelturig’, ‘onvoorspelbaarheid’ en ‘onzekerheid’. Over beleggen in Europa is 40 procent positiever gaan denken. De ontwikkelingen in de VS spelen ook hier een belangrijke rol. Beleggers noemen daarnaast dat ze willen focussen op de eigen regio, die volgens hen stabieler is en onafhankelijker zal (moeten) worden.
 
Van de beleggers in het onderzoek zegt 26 procent dat ze hun beleggingen in de VS afgelopen halfjaar hebben verminderd. Hun beleggingen in Europa hebben 25 procent van de beleggers juist vergroot. Zoals valt te verwachten, hangt dit deels samen met hun veranderde houding ten opzichte van de VS en Europa: wie negatiever is over de VS, heeft vaker beleggingen verkocht dan gekocht. Het omgekeerde geldt voor Europa.
 
Beleggers zien rol VS op wereldtoneel als grootste bedreiging voor hun beleggingen
Als grootste bedreiging voor de waarde van hun beleggingen in de komende twaalf maanden zien beleggers de rol van de Verenigde Staten op het wereldtoneel. Uit een lijst met dertien potentiële bedreigingen zetten zij dit met afstand het meest op plek één, vaker dan toenemende handelsbelemmeringen. Beleggers noemen ook zaken als oorlog, conflicten en sabotage relatief veel als potentiële dreiging voor de waarde van hun beleggingen.

Amdax krijgt MiCAR-vergunning en verstevigt Europese positie als gereguleerde cryptodienstverlener

Amdax, een van de toonaangevende cryptodienstverleners in Nederland, heeft zijn MiCAR-vergunning ontvangen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met deze vergunning voldoet Amdax aan de nieuwe Europese wetgeving voor cryptomarkten, Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). 

De MiCAR-vergunning stelt Amdax in staat om haar diensten op basis van een Europees paspoort aan te bieden in alle 27 EU-lidstaten. Daarmee markeert de vergunning een belangrijke mijlpaal in de verdere professionalisering van de cryptosector en bevestigt het de rol van Amdax in het bouwen aan een transparante, veilige en volwassen markt voor cryptoactiva.

Met de MiCAR-vergunning mag Amdax vier gereguleerde cryptodiensten verlenen: orderuitvoering, bewaring, overdracht en vermogensbeheer namens cliënten. Deze combinatie van diensten onder één vergunning is uitzonderlijk in Nederland.

MiCAR introduceert één geharmoniseerd kader voor cryptodiensten binnen de Europese Unie. Daarmee komt een einde aan de versnipperde nationale regelgeving. Voor cryptodienstverleners betekent dit gelijke spelregels in alle lidstaten, met als resultaat betere bescherming van consumenten. 

Amdax heeft de afgelopen jaren bewust geïnvesteerd in zelfregulering en een robuust compliance- en risicoraamwerk. In 2020 werd Amdax als eerste cryptodienstverlener in Nederland geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). In de jaren daarna zette Amdax belangrijke stappen op het gebied van governance, risicobeheersing en onafhankelijke controle, waaronder de succesvolle afronding van de ISAE 3000 type 1 en 2-audits.

donderdag 26 juni 2025

2 op de 5 Nederlanders beseffen niet dat rood staan een vorm van lenen is

Bijna twee op de vijf Nederlandse consumenten realiseren zich niet dat rood staan een vorm van krediet is. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van marktonderzoeksbureau Dynata, in opdracht van neobank Klarna. De uitkomsten tonen aan dat traditionele kredietvormen zoals roodstand en creditcards nog altijd breed worden gebruikt - met name door oudere generaties - maar dat volledig inzicht in deze vormen van krediet vaak ontbreekt.

Hoewel het publieke debat over krediet zich vaak richt op nieuwe vormen zoals ‘achteraf betalen’, laat het onderzoek zien dat verwarring en onduidelijkheid ook veel optreedt bij traditionele kredietvormen. Met name roodstand als kredietvorm blijkt op gebied van transparantie en kosteninzicht tekort te schieten. Dat is schrijnend, want met rentetarieven tot de wettelijke maximumrente van 14% is roodstand een van de duurste vormen van lenen. Ter vergelijking: ‘buy now, pay later’-diensten hanteren doorgaans rentevrije termijnen en hanteren duidelijke, begrensde kosten bij te late betaling.

Het bewustzijn dat roodstand een vorm van krediet is, is vooral laag onder oudere generaties, ondanks dat zij er het vaakst gebruik van maken: slechts 43% van de Babyboomers en 55 procent van Generatie X ziet roodstand als krediet, tegenover 81 procent van de Millennials en 61 procent van Generatie Z. Dat maakt het des te zorgwekkender dat het juist de oudere consumenten zijn die het vaakst rood staan: 75 procent van de Babyboomers en 73 procent van Generatie X heeft ooit gebruikgemaakt van roodstand, tegenover slechts 34% van Generatie Z.

Slechts 27 procent  van de Nederlanders weet precies wat rood staan hen kost. Een kwart (24%) geeft aan geen enkel idee te hebben van de kosten. Ook hier is de generatiekloof zichtbaar: slechts 19 procent van de Babyboomers weet hoeveel ze betalen, tegenover 41 procent  van de Millennials.

Slechts 15 procent  van de consumenten heeft een positief beeld van roodstand. Ter vergelijking: 28% staat positief tegenover achteraf betalen (‘buy now, pay later’), wat wijst op een bredere erkenning van de voordelen ervan, zoals hogere transparantie en voorspelbare kosten.

De bevindingen uit dit rapport wijzen op een bredere realiteit: het debat over financiële risico’s richt zich vaak op nieuwe, onbekendere producten, terwijl ouderwetse, veel gebruikte vormen van krediet onderbelicht blijven, ondanks hun hogere kosten en grotere financiële risico’s. Roodstand en creditcards zijn diep verankerd in ons consumentengedrag, maar komen in veel mindere mate aan bod in discussies over transparantie, regulering of financiële educatie. Om problematische schulden terug te dringen en gezondere financiële gewoonten te stimuleren, is het belangrijk niet alleen aandacht te hebben voor het nieuwe producten, maar ook voor het vertrouwde.

MeDirect slaat de handen ineen met Morningstar en Triodos Investment Management voor beleggingsplannen

Om beleggen eenvoudiger en toegankelijk te maken, zonder keuzestress, biedt MeDirect vanaf vandaag twee beleggingsplannen aan: Het Basis Beleggingsplan en het Impact Beleggingsplan. Om deze ‘one-click’ beleggingsstrategieën mogelijk te maken werkt MeDirect samen met Morningstar en Triodos Investment Management.
 
Beleggingsplannen maken het voor iedereen eenvoudig om te beleggen met een professionele strategie als basis. De plannen zijn portefeuilles die zijn opgebouwd uit verschillende belegging categorieën: cash, aandelen, en obligaties. Ook kennen de plannen een wereldwijde spreiding en word belegd in verschillende sectoren, maar ook in bekende bedrijven zoals eBay en NVIDIA. Deze gevarieerde en gespreide opbouw beheerst het risico en is de basis voor een robuuste portefeuille.

De nieuw geïntroduceerde beleggingsplannen zijn toegankelijk voor alle soorten beleggers, want instappen kan vanaf € 100 éénmalig of vanaf € 50 per maand. MeDirect biedt twee verschillende strategieën aan: het Basis Beleggingsplan en het Impact Beleggingsplan. Beide strategieën worden aangeboden in drie risicoprofielen: defensief, neutraal, en offensief. Hierdoor kunnen beleggers een profiel kiezen dat bij hun past.

Het beleggingsplan ontwikkeld door Morningstar, Het Basis Beleggingsplan, is ontworpen om gespreid beleggen toegankelijker te maken voor een breed publiek. Het biedt een eenvoudige manier om te beginnen met beleggen, gebaseerd op de decennialange expertise van Morningstar, en ondersteunt het opbouwen van vermogen op de lange termijn zonder dat er veel kennis of tijd voor nodig is. Samen met de experts van het internationaal vermaarde bedrijf Morningstar biedt MeDirect een strategie op basis van een zorgvuldige selectie zonder compromissen als het gaat om kwaliteit en het juiste risicoprofiel door de brede internationale spreiding.

Hogere spaarrente is de hoofdreden dat Nederlandse spaarders een spaarrekening openen bij een andere bank dan hun hoofdbank (52%). Ook veiligheid en zekerheid van het bewaren van hun spaargeld is voor veel spaarders (32%) een goede reden om bij een andere bank een spaarrekening te openen.

woensdag 25 juni 2025

eToro lanceert bankpas in Europa

Handels- en beleggersplatform eToro kondigt de lancering aan van een Visa-betaalpas in Europa, waarmee gebruikers een vergoeding van 4 procent in aandelen krijgen uitbetaald op hun dagelijkse bestedingen.
 
De eToro Visa bankpas, aangeboden door eToro Money, biedt gebruikers een makkelijke manier om hun cash te beheren en gebruiken zonder wisselkoersen.
 
Europese eToro Club-leden kunnen nu hun eToro-bankpas voor de dagelijkse aankopen gebruiken en tot wel 4 procent terugverdienen in aandelen van een Europees beursgenoteerd bedrijf naar keuze, die naar wens verkocht kunnen worden of gehouden als investering. Gebruikers krijgen elke maand per e-mail een bevestiging van de aandelenbonus, met daarbij de optie om hun gekozen aandeel te veranderen.

Bankpashouders van eToro kunnen ook gebruikmaken van exclusieve luxe reisvoordelen. Zo krijgen ze onder meer toegang tot het Visa Luxury Hotel Collection-platform, met voordelen zoals een vroege check-in en een late check-out. Hiernaast krijgen gebruikers tot wel 10 procent korting en gratis extra kilometers bij Sixt Car Rentals. Ook kunnen ze deelnemen aan de Visa AirRefund-compensatieservice voor vertraagde vluchten en annuleringen.
 
eToro’s Visa-bankpas wordt gefaseerd uitgerold voor eToro Club-leden in Europa. eToro Club-leden in het Verenigd Koninkrijk die al toegang hebben tot de eToro-bankpas kunnen ook gebruikmaken van het 4% ‘stock-back’-programma voor aandelen van beursgenoteerde bedrijven in de VK en de exclusieve luxe reisvoordelen.
 
De eToro-bankpas voor Europese gebruikers is een van de vele recente lanceringen van eToro. Zo hebben Europese en Britse gebruikers sinds kort de mogelijkheid om rekeningen in GBP en EUR aan te houden, naast in USD. Met deze functie kunnen gebruikers transacties rechtstreeks financieren vanuit hun saldo op hun GBP- of EUR-rekening, in plaats van standaard naar USD te moeten converteren. Zo vermijden ze conversiekosten wanneer ze beleggen in aandelen die genoteerd staan in het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie.

ABN AMRO financiert innovatieve navigatiesoftware-ontwikkelaar Magic Lane

ABN AMRO kondigt een nieuwe financiering aan met Magic Lane, een snelgroeiende innovator op het gebied van kaartsoftware, navigatie en locatie-gegevens. 

Het wereldwijd actieve Magic Lane heeft onlangs een belangrijke stap gezet in haar verdere groei met Magic Earth, de privacy-first navigatie-app die een aantrekkelijk alternatief biedt op het gebied van navigatie.

Magic Lane profiteert volgens ABN van een sterke technologische basis, ervaren ondernemerschap, bestaande klanten en hun veelbelovende klantenportefeuille. De financiering van ABN AMRO ondersteunt de strategische focus van het bedrijf op het bouwen van een schaalbare sales- en marketingorganisatie en het uitbreiden van het internationale netwerk van technologiepartners.

Het bedrijf komt voort uit het oorspronkelijke Route 66-team, de pioniers achter de eerste routeplanner die ooit werd gebundeld met de Apple-computers van de Mac.

dinsdag 24 juni 2025

EuroPA en EPI bundelen krachten voor uitbreiding van pan-Europees betalingsverkeer

De EuroPA-alliantie (European Payments Alliance) – vertegenwoordigd door Bancomat, Bizum, MB WAY (SIBS) en Vipps MobilePay – en EPI Company (EPI) kondigen vandaag hun samenwerking aan. De partijen onderzoeken oplossingen om de Europese onafhankelijkheid in het betalingsverkeer snel te versterken, met name voor grensoverschrijdende transacties. 

Dit initiatief moet het voor Europese burgers mogelijk maken om moeiteloos geld over te maken en te ontvangen over het hele continent, wat zowel consumenten als ondernemers ten goede komt.

De samenwerking tussen EuroPA en EPI is gedreven door een gezamenlijk belang. Beide partijen willen een oplossing ontwikkelen die de bestaande, succesvolle systemen en de sterke marktpositie van elke deelnemer optimaal benut door ze beter met elkaar te verbinden. Het doel is om alle soorten betalingen – van onderlinge transacties (P2P) tot commerciële betalingen in winkels en online – te dekken in de markten waar de deelnemende systemen actief zijn. De uitkomsten van het lopende onderzoek worden tegen het einde van de zomer verwacht.

Deze overeenkomst bestrijkt in eerste instantie 15 Europese landen met in totaal meer dan 382 miljoen inwoners, wat neerkomt op 84 procent van de bevolking van de Europese Unie plus Noorwegen. Hierdoor kunnen consumenten hun vertrouwde digitale betaaloplossing blijven gebruiken, zowel in eigen land als in de rest van Europa. Daarnaast biedt het een model voor markten die nog geen eigen oplossing hebben.

Het koppelen van bestaande oplossingen is de snelste weg naar Europese soevereiniteit en onafhankelijkheid – een doel dat zowel de Europese Commissie als het Eurosysteem onderschrijft. Deze aanpak, die voortbouwt op de beste en meest diverse oplossingen die Europa te bieden heeft, zal innovatie, gebruiksgemak en efficiëntie voor consumenten en ondernemers blijven stimuleren.

AFM reageert op conclusies evaluatie Wet bekostiging financieel toezicht

De Wet bekostiging financieel toezicht (Wbft) regelt de systematiek voor de doorbelasting van de toezichtkosten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). In de evaluatie van de Wbft in opdracht van het ministerie van Financiën is specifiek gekeken naar de principes van proportionaliteit, stabiliteit en flexibiliteit. De evaluatie geeft aanknopingspunten om de bekostigingssystematiek verder te verbeteren, stelt toezichthouder AFM.

De evaluatie naar de doeltreffendheid van de Wbft 2019 is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. De Wbft 2019 omvat onder meer de systematiek waarmee de toezichtkosten worden bepaald voor de onder toezicht staande instellingen. Het afrondende rapport geeft een uitgebreid beeld van de werking van de Nederlandse bekostigingssystematiek van het financieel toezicht. De minister van Financiën heeft in de bijbehorende Kamerbrief een aantal maatregelen aangekondigd om de benoemde beleidsopties verder uit te werken. Het voornaamste doel is om de uitgangspunten van proportionaliteit, stabiliteit en flexibiliteit verder te verankeren in de bekostigingssystematiek.

De AFM schrijft: 'Het is van belang dat wij als toezichthouder onze wettelijke taken op een zorgvuldige, effectieve en efficiënte wijze vervullen. Wij streven altijd naar een zo efficiënt mogelijke werkwijze om de toezichtkosten - waar mogelijk- te beperken. Dat de toezichtkosten toch zijn gestegen, is vooral het gevolg van toenemende Europese regelgeving. Hierdoor zijn onze toezichttaken toegenomen. Duurzaam financieel welzijn in Nederland staat centraal in het toezicht van de AFM. Onze taak om de financiële consument te beschermen bevordert het vertrouwen om gebruik te maken van de diensten van de financiële sector. Eerdere affaires laten zien dat de kosten van problemen groot kunnen zijn. Zowel voor de financiële sector als voor consumenten.'

maandag 23 juni 2025

Bedrijven betalen facturen gemiddeld pas na 62 dagen

Wereldwijd moesten bedrijven in 2024 gemiddeld 62 dagen wachten op de betaling van hun facturen. In vergelijking met 2023 is dat een verslechtering van twee dagen.

Mede doordat bedrijven langer moeten wachten op hun geld hebben ze steeds meer werkkapitaal nodig om hun dagelijkse business te financieren. Omgerekend in ‘dagen omzet’ steeg de mondiale WCR (Working Capital Requirements) met +2 dagen naar 78 dagen in 2024. Dat is het hoogste niveau sinds de kredietcrisis (2008).

In Europa steeg de WCR voor het derde jaar op rij met 4 dagen (naar 67 dagen). Als de tarieven die Trump aankondigde op Liberation Day volledig worden doorgevoerd, hebben Europese bedrijven 8,5 miljard euro nodig aan extra werkkapitaal.

Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoeksrapport van Allianz Trade. De kredietverzekeraar onderzocht onder meer hoe lang bedrijven moeten wachten op de betaling van hun facturen (DSO, Days Sales Outstanding). 

Betalingstermijnen verlengen en hoge voorraden aanleggen is een vorm van kredietverlening die bedrijven bieden. Vanaf het vierde kwartaal van 2024 tot en met het eerste kwartaal van 2025 hebben Europese bedrijven effectief 11 miljard euro extra aan zakelijke kredieten verstrekt - bijna evenveel als de maandelijkse nieuwe kredietstromen van banken sinds het begin van het jaar”, zegt Maxime Lemerle, Lead Analyst for Insolvency Research bij Allianz Trade.

In 2024 steeg de wereldwijde WCR (Working Capital Requirements) met +2 dagen tot 78, het hoogste punt sinds de wereldwijde financiële crisis. Vooral West-Europa viel op met een stijging van +4 dagen, voor het derde jaar op rij. De VS lieten juist een daling zien van de WCR met -3 dagen. Allianz Trade voorziet verzwakking van bedrijven door wegzakkende vraag waardoor de omzet verder onder druk komt te staan. Vooral Europese bedrijven zijn kwetsbaar. Ze zitten met veel meer voorraden opgescheept dan Amerikaanse bedrijven. Daardoor lopen ze een aanzienlijk kredietrisico en blijven ze kwetsbaar door hun stijgende financieringsbehoefte.

Als gevolg van zwakke vraag droegen zeven sectoren het meest bij aan de stijging van de WCR in Noord-Amerika, West-Europa en APAC: transportmiddelen, chemicaliën, energie, detailhandel, machine-uitrusting, metalen en software/IT-diensten. Er waren ook sectoren waarvan de WCR daalde, zoals in Europa papier, B2C-diensten en horeca.

Straks ook betalen via X

Elon Musk gaat X Money toevoegen aan het sociale platform X. X-CEO Linda Yaccarino maakte in Cannes bekend dat gebruikers straks eenvoudig geld kunnen overmaken.

X Money wordt later dit jaar in de VS gelanceerd en is de eerste stap in Musk’s ambitie om X te laten functioneren als een allesomvattend platform—vergelijkbaar met het Chinese WeChat. Nu al zijn er licenties aangevraagd in twaalf Amerikaanse staten, waarmee X de nodige wettelijke goedkeuringen wil krijgen om betaal‑ en financiële diensten aan te bieden.

De aspiraties van Musk reiken verder dan traditionele betalingen: hij ambieert dat X een belangrijke rol gaat spelen in e-commerce, kredietverlening, beleggingen en mogelijk ondersteuning biedt voor cryptovaluta zoals Bitcoin of Dogecoin. 

Toch staan er ook obstakels op de weg. In het Westen spelen strengere privacyregels en concurrentie vanuit bestaande apps zoals WhatsApp, Thuisbezorgd en tal van banken. Bovendien hebben toezichthouders in de VS al aangegeven kritisch te kijken naar de impact van zo’n financiële super-app.

vrijdag 20 juni 2025

Nederlanders positief over de euro

De Nederlander houdt vertrouwen in de euro, ook in tijden van economische onzekerheid. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van opiniebureau Eurobarometer. Ook blijkt dat de steun voor de gemeenschappelijke munt binnen de eurozone op het hoogste niveau is sinds het begin van de metingen.

De euro wordt sinds januari 2002 als dagelijks betaalmiddel gebruikt in lidstaten van de Europese Unie. Dit zijn tegenwoordig twintig landen. De invoering van de euro is een tastbaar resultaat van de Economische en Monetaire Unie (EMU), die tot doel heeft de economische samenwerking en integratie binnen Europa te versterken. De euro heeft niet alleen praktische voordelen, zoals het in meerdere landen kunnen betalen met één munt, maar draagt ook bij aan het bevorderen van handel tussen deze landen.

In de hele eurozone zijn ruim 8 van de 10 mensen voorstander van de euro. In 2011, na de financiële crisis en tijdens de daaropvolgende eurocrisis, stond het vertrouwen in de euro onder druk. Dat kwam onder andere door stijgende overheidsschulden. Toentertijd hadden maar 6 van de 10 mensen een positieve mening over de euro. Sindsdien heeft de Europese economie verschillende crises doorstaan, zoals de Brexit, de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de sterke stijging van de inflatie. Hierdoor is het vertrouwen in de euro toegenomen.

Ook in Nederland is het vertrouwen in de euro al lange tijd groot. Uit het laatste onderzoek blijkt dat bijna 7 op de 10 mensen in Nederland de euro goed vinden voor ons land. Dat is iets lager dan het gemiddelde in de eurozone, hoewel het verschil klein is. De steun in Nederland dipte rond de financiële crisis, maar heeft zich sindsdien hersteld. 

De euro levert ons land veel economische voordelen op. Nederlandse bedrijven profiteren bijvoorbeeld van het wegvallen van wisselkoersrisico’s en transactiekosten bij handel met andere eurolanden. Uit een eerder onderzoek van DNB, blijkt dat de EMU de Nederlandse export naar andere eurolanden sterk heeft vergroot.

Zwakkere dollar raakt pensioenfondsen meer dan daling beurskoersen

In het eerste kwartaal van 2025 daalde de waarde van de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen in totaal met € 54 miljard (-3%) door koersveranderingen, blijkt uit nieuwe cijfers van DNB. Bij buitenlandse beleggingen droegen met name negatieve wisselkoersmutaties bij aan de verliezen. Met behulp van derivaten compenseerden pensioenfondsen een aanzienlijk deel van dit valuta-effect.

Nederlandse pensioenfondsen beheerden aan het einde van het eerste kwartaal van 2025 een vermogen van € 1771 miljard. Bijna de helft hiervan, zo'n € 808 miljard, houden zij aan in andere munteenheden dan de euro. Voor een groot deel zijn dit beleggingen in Amerikaanse dollars, ter waarde van € 551 miljard.

De beleggingen in dollars betreffen overigens niet alleen beleggingen in de Verenigde Staten (€ 450 miljard). Ook in andere landen wordt er voor een aanzienlijk bedrag in dollars belegd (€ 101 miljard), bijvoorbeeld in Zuid-Amerikaanse landen en zogeheten laagbelastende jurisdicties als de Bahama's en de Kaaimaneilanden, waar diverse Chinese bedrijven geregistreerd staan met als doel toegang te krijgen tot internationale aandelenbeurzen.

Hoewel Nederlandse pensioenfondsen dus een groot deel van hun beheerd vermogen in andere valuta dan de euro beleggen, zijn hun verplichtingen in euro's, aangezien de pensioenen in euro's worden uitbetaald.

Doordat de dollar en verschillende andere valuta in het eerste kwartaal van 2025 in waarde daalden ten opzichte van de euro, nam de waarde van deze beleggingen omgerekend naar euro's af. 

Dit valuta-effect was het grootst bij de Amerikaanse dollar: de verliezen door wisselkoersmutaties bedroegen hier € 24 miljard (-4%). Bij andere munteenheden bedroegen de verliezen door het valutarisico € 3 miljard (-1%). Daarbovenop waren er ook nog verliezen door dalende beurskoersen van € 11 miljard op alle beleggingen in vreemde valuta (-1,3%) en van € 16 miljard op beleggingen in Euro (-1,7%). 

Volgend op het eerste kwartaal zette de daling van de Amerikaanse dollar door, met nog eens circa -4,9% per eind mei, een valuta-effect van circa € -27 miljard. Aandelenkoersen daarentegen herstelden zich. Bijvoorbeeld de toonaangevende S&P index steeg met 5,3%. Koersen van obligaties daalden. Naar schatting bedroeg de koerswinst over de beleggingen in Amerikaanse dollar circa € 14 miljard.

Pensioenfondsen dekken een deel van het valutarisico af met behulp van derivaten. Dit zijn financiële producten die, in dit geval, tegengesteld bewegen aan de wisselkoersen. Als bijvoorbeeld de dollar in waarde daalt, stijgt de waarde van deze derivaten en compenseert zo voor een deel de verliezen. 

donderdag 19 juni 2025

Nieuwe Nederlandse voorzitter van EPC aangetreden

Op 11 juni is Gijs Boudewijn in Brussel aangetreden als nieuwe voorzitter van de European Payments Council (EPC). Boudewijn was tot 1 juni j.l. directeur van Betaalvereniging Nederland. Bij de EPC volgt hij de Spaanjaard Javier Santamaría op.

Gijs Boudewijn werd in december 2024 tot nieuwe voorzitter verkozen door de Algemene Ledenvergadering van de EPC.

De EPC ontwikkelt en beheert alle collectieve regels en afspraken voor het Europese girale betalingsverkeer in euro’s, onder andere voor girale overboekingen, automatische incasso’s en de zogeheten Verification of Payee (VOP, in Nederland bekend als de ‘IBAN-Naam Check’).

Vanaf 2026 verbod op contante betalingen vanaf €3000

Naar verwachting wordt het uiterlijk vanaf 1 januari 2026 verboden om bedragen van 3000 euro of hoger contant te betalen. Dit verbod zal gelden voor het betalen van goederen aan beroepsmatige handelaren (zoals winkeliers). 

Privépersonen mogen onderling hogere bedragen dan 3000 euro wél contant aan elkaar blijven betalen. Op 10 juni is door de Eerste Kamer een wijziging van de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (Wwft) goedgekeurd waarin dit verbod is opgenomen.

Het aanstaande verbod maakt het moeilijker voor criminelen om grote bedragen wit te wassen. Tegelijkertijd biedt het genoeg ruimte aan burgers om veel alledaagse aankopen contant af te rekenen.

In 2027 komt er een EU-breed verbod op contante betalingen boven 10.000 euro. In veel EU-landen zijn grote contante betalingen nu al verboden, ook met lagere limieten dan 10.000 euro. De Nederlandse grens van €3000 is gekozen op basis van wat in de landen om ons heen is vastgesteld. Hiermee wil de regering voorkomen dat criminelen in omringende landen of juist in Nederland hun geld proberen wit te wassen.

Andere Nederlandse én Europese wetgeving voor contant geld zal naar verwachting binnen twee jaar veel toonbankinstellingen juist verplichten om contant geld aan te nemen van klanten die dat willen, tot maximaal 3000 euro.

woensdag 18 juni 2025

Triodos op Amsterdamse beurs

Deze ochtend schitterde de naam van Triodos tussen gevestigde namen als ING, ABN Amro, Van Lanschot Kempen en Rabobank op het beeldscherm van de Amsterdamse beurs. 

Sinds de oprichting in 1980 bood Triodos al certificaten van aandelen aan, handel die intern werd geregeld. Tijdens de coronacrisis (2020) stopte de bank met de handel omdat teveel certificaathouders uit wilden stappen—een risico voor de kapitaalbuffers. Het zelfgekochte kapitaal leidde tot het stilleggen van de handel  .

Na drie jaar hervatten via een beperkt handelsplatform daalde de prijs van de certificaten verder, wat leidde tot onvrede onder houders. In januari reserveerde Triodos €101 miljoen voor compensatie  .

Door naar beurs te gaan – met openbare handel op Euronext Amsterdam onder het symbool TRIO – wil Triodos de toegankelijkheid vergroten, het vertrouwen herstellen en uiteindelijk de koers stabiliseren of laten stijgen.

Vereenvoudiging Rabobank Certificaten goedgekeurd

De vergadering van houders van Rabobank Certificaten heeft goedkeuring verleend om de juridische structuur van de Rabobank Certificaten te vereenvoudigen door de administratie van de Rabobank Certificaten door Stichting AK Rabobank te beëindigen (“Beëindiging van de Administratie”). 

Stichting AK Rabobank houdt op dit moment participaties uitgegeven door Rabobank en heeft Rabobank Certificaten die daarmee corresponderen uitgegeven aan beleggers. Per Beëindiging van de Administratie zullen de beleggers direct de Participaties houden en zullen de huidige Rabobank Certificaten ophouden te bestaan. De Participaties zullen op dat moment worden hernoemd naar: Rabobank Certificaten.

Op 13 juni 2025 heeft de vergadering van houders van Rabobank Certificaten de Beëindiging van de Administratie goedgekeurd met 97,96% van de uitgebrachte stemmen. Aansluitend heeft het bestuur van Stichting AK Rabobank besloten tot de Beëindiging van de Administratie en om dit formeel mee te delen aan de houders van Rabobank Certificaten. De beoogde implementatiedatum is 26 juni 2025. De Beëindiging van de Administratie is onder voorbehoud van goedkeuring door de AFM van het prospectus om de Participaties toe te laten tot de notering en verhandeling op Euronext Amsterdam.

Op de implementatiedatum van de Beëindiging van de Administratie zullen de Rabobank Certificaten worden omgewisseld voor de onderliggende Participaties op een één-op-één basis. Beleggers hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Als gevolg van de omwisseling zullen houders van Rabobank Certificaten direct de Participaties houden en zullen de huidige Rabobank Certificaten ophouden te bestaan. De Participaties zullen worden toegelaten tot notering en verhandeling op Euronext Amsterdam onder de naam ‘Rabobank Certificaten’ met dezelfde identificatiecode (ISIN: XS1002121454) als de huidige Rabobank Certificaten. Het beleggingsrisico voor beleggers blijft ongewijzigd; het maakt vanuit die optiek niet uit of beleggers een Participatie of een Rabobank Certificaat houden. Er zullen geen materiële wijzigingen worden doorgevoerd in het huidige vergoedingenbeleid voor de Participaties in verband met de Beëindiging van de Administratie.

Slechts 13,7% van €28,1 miljard aan financiering bereikt vrouwelijke ondernemers

Anderhalf jaar na de oprichting van Code-V, een initiatief van ABN AMRO, presenteert de stichting het eerste datarapport. Hierin wordt onthuld dat slechts 13,7% van het totale financieringssaldo is toegekend aan vrouwelijke ondernemers, ondanks hun hogere goedkeuringspercentage bij zowel bancaire als non-bancaire financiers. Het rapport is een belangrijke mijlpaal in het streven naar gelijke financieringskansen voor vrouwelijke ondernemers. Het biedt voor het eerst een gedetailleerd inzicht in de financieringskloof die vrouwelijke ondernemers in Nederland ervaren. Voor het eerst zijn in Nederland financieringsdata systematisch verzameld, geanalyseerd en gedeeld met een expliciete genderlens.

Vrouwelijke ondernemers ontvangen slechts 23% van de bankfinanciering, 17% van alternatieve financiers en 19% van investeerders.

Bij zowel banken als non-bancaire financiers hebben vrouwen een hoger goedkeuringspercentage dan andere ondernemers: 74% versus 68% bij banken en 24% versus 19% bij non-bancaire financiers.

Vrouwen ontvangen gemiddeld minder financiering per aanvraag. Bij banken is dit gemiddeld €126.445 minder, bij non-bancaire financiers €20.320 minder en bij investeerders vragen vrouwen gemiddeld €205.075 minder aan en krijgen vervolgens minder dan de helft toegekend.

Code-V is een initiatief van een werkgroep van 107 publieke en private partijen die sinds 2023 intensief samenwerken. De samenwerking is geïnitieerd door Chantal Korteweg, Director Social Impact & Inclusive Banking bij ABN AMRO. Code-V bestaat uit drie hoofddoelen: Inzichten verkrijgen, Interventies doen en Investeren. Om uiteindelijk gericht en effectief te kunnen investeren moet eerst in kaart worden gebracht welke barrières vrouwen momenteel ervaren bij het ondernemen.

dinsdag 17 juni 2025

Retailreuzen Amazon en Walmart onderzoeken lancering cryptomunten

Volgens de Wall Street Journal overwegen zowel Amazon als Walmart de uitgifte van een eigen stablecoin, volledig gedekt door de Amerikaanse dollar.

In tegenstelling tot rituele banktransfers of creditcardbetalingen, die soms dagen duren, worden transacties met stablecoins binnen enkele seconden afgehandeld. Dit geldt vooral wanneer ze draaien op efficiënte blockchains zoals Solana of op Ethereum Layer‑2‑netwerken.

Amazon realiseerde in 2024 een online omzet van circa 447 miljard dollar, terwijl Walmart in 2023 ongeveer 100 miljard dollar behaalde via webwinkels. Door over te schakelen op eigen stablecoins kunnen deze bedrijven mogelijk miljarden besparen op transactiekosten.

E-commerceplatform Shopify experimenteert al met betalingen via Circle’s USDC op het snelle Base‑netwerk van Coinbase. Ook hier draait het om directe afhandeling en minimaliseren van kosten.

Kennis maakt curieus: ‘betaalgeletterde’ probeert sneller nieuw betaalmiddel

Hoe betaalgeletterd ben je? Onderzoekers Carin van der Cruijsen van DNB en Jakob de Haan van de Rijksuniversiteit Groningen stelden die vraag afgelopen najaar aan een paar duizend Nederlanders.

Er zijn de afgelopen decennia naast contant, de pinpas en online overschrijven legio betaalvormen bij gekomen. Denk aan achteraf en contactloos betalen en betalen met gezichtsherkenning. Al die opties vragen enige kennis van mensen om op een goede en veilige manier gebruik te maken van betaalmethoden.  

De onderzoekers besloten een enquête uit te sturen. De ruim 2.300 deelnemers kregen twintig stellingen voorgeschoteld die ze met ‘waar’, ‘niet waar’ of ‘ik weet het niet’ konden beantwoorden. Het juiste antwoord opzoeken mocht niet. Voorbeelden van stellingen waren: ‘De randen van alle euromunten zijn glad’ of: ‘De pincode van een pinpas mag alleen gedeeld worden met bankmedewerkers’. Deze stellingen zijn niet waar. Je mag je pincode met niemand delen, ook niet met bankmedewerkers, en niet alle euromunten hebben een gladde rand. 

Twintig correcte antwoorden betekent een kennisscore van 1, de hoogst haalbare score. Alles fout betekent een kennisscore van 0. Gemiddeld scoorden mensen 0,6. Oftewel: volop ruimte voor verbetering.   

Hoe hoog deelnemers scoorden, hing samen met een aantal factoren. Denk aan leeftijd, opleidingsniveau en geslacht. Mannen scoorden gemiddeld 0,03 punten hoger dan vrouwen; mensen jonger dan 35 jaar scoorden een tiende punt hoger dan 65-plussers: zij waren dus meer ‘betaalgeletterd’.  

Hoe de deelnemers aan hun informatie komen, bleek ook bepalend. Mensen die hun kennis van ‘het internet’, 'banken’, of ‘collega's’ halen, scoorden hoog. Wie sociale media als informatiekanaal gebruikt, scoorde laag. Mensen die slachtoffers van betaalfraude kennen, scoorden 0,03 punten hoger dan mensen die geen slachtoffers kennen, maar de fraudeslachtoffers zelf hadden niet meer kennis. 

Prijzen vielen er niet te verdienen, maar toch was er een voordeel voor de mensen met een hogere score. De onderzoekers konden een directe relatie zien tussen de mate waarin mensen bekend zijn met het betaalstelsel en de mate waarin ze bereid zijn om nieuwe betaalmethoden uit te proberen.  

Dat had weer te maken met meer vertrouwen en ook dat is iets goeds. Want wie meer vertrouwen in zijn of haar bank heeft, loopt een kleinere kans om economisch buiten de boot te vallen. 

Hoe dat zit? Vergelijk het met iemand die nooit heeft leren werken met digitaal bankieren omdat hij of zij het systeem of de bank niet vertrouwde, al dan niet door een gebrek aan kennis. Diegene kan nu niet, of enkel nog met hulp van anderen zaken regelen als de gemeentebelasting betalen of online winkelen.  

Goede voorlichting kan hen helpen, zeggen Van der Cruijsen en De Haan. Zeker nu we met dank aan hun onderzoek weten wat voor soort kennis er nodig is om dat te verbeteren en welke communicatiekanalen het best werken. 

maandag 16 juni 2025

'Implementatieregels dienen de nadelen van antiwitwasregels te beperken'

Stichting Privacy First heeft deelgenomen aan een openbare consultatie van de European Banking Authority (EBA) over implementatieregels (‘RTS’) voor de grote groep van ondernemingen (onder andere banken) die de wettelijke plicht hebben om witwassen en terrorismefinanciering te detecteren en te melden aan de nationale autoriteiten. Privacy First is zeer bezorgd over deze privatisering van overheidstaken naar bedrijven, terwijl adequate waarborgen ontbreken.

Privacy First heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat de financiële privacy van burgers langzaam maar zeker wordt uitgehold en dat de risico’s van identiteitsfraude, misbruik van financiële persoonsgegevens en discriminatie toenemen als gevolg van de schending van basisprincipes van gegevensbescherming en privacy. Privacy First heeft daarom financiële privacy als één van haar focusgebieden: https://privacyfirst.nl/thema/financieel/.

De Europese wetgever heeft goede bedoelingen met de bestrijding van criminaliteit en criminele geldstromen onder de vlag van het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering door private ondernemingen (het Europese AML/CFT systeem), maar hanteert methoden die disproportioneel zijn en die onschuldige burgers blootstellen aan onnodige risico’s voor hun gegevens en hun veiligheid.

In Nederland is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat het door de EU gecreëerde AML/CFT systeem leidt tot grote schade voor burgers. In een brief van 14 mei jl. erkent de Nederlandse minister van Financiën dat de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering op grote schaal heeft geleid tot discriminatie en uitsluiting. Ontkenning van deze kwestie was niet langer mogelijk na het verschijnen van een rapport dat KPMG in opdracht van het Ministerie van Financiën opstelde en het vernietigende oordeel van het College voor de Rechten van de Mens. Nederlandse media besteedden eerder uitgebreid aandacht aan discriminerende praktijken van financiële instellingen.

De problemen die het AML/CFT-systeem veroorzaakt treffen niet alleen etnische minderheden en kwetsbare groepen. Ook alle andere mensen en organisaties kunnen te maken krijgen met ongepaste vragen van witwasbestrijdingsplichtige bedrijven. Uit een artikel van de Vereniging Eigen Huis in januari 2025 werd duidelijk dat het voor verenigingen van eigenaars (VvE’s) nauwelijks nog mogelijk is om een bankrekening te openen, blijkbaar omdat zij door banken als een hoog witwasrisico worden beschouwd. Dit is volledig onterecht, aangezien VvE’s geen hoog criminaliteitsrisico vormen. Verschillende andere soorten organisaties, waaronder veel non-profit organisaties, ondervinden grote problemen door de AML/CFT regels en hebben de Nederlandse overheid al vele malen gevraagd om op te treden en ervoor te zorgen dat bonafide burgers en organisaties niet worden lastiggevallen door witwasbestrijdingsplichtige entiteiten, zie bijvoorbeeld deze brief van non-profit organisaties.

De ernstige problemen waarmee mensen en organisaties in Nederland en elders in de EU worden geconfronteerd zijn een gevolg van het Europese AML/CFT-systeem. Privacy First dringt er bij de de EBA, de Europese antiwitwasautoriteit (Anti-Money Laundering Authority, AMLA) en de Europese Commissie op aan om via de implementatieregels op basis van de Anti-Money Laundering Regulation (AMLR) de problematische effecten van het AML/CFT-systeem te beperken en nieuwe discriminerende praktijken tegen te gaan. 

Introductie Monny: app brengt einde aan geldstress met inzet AI

De Amsterdamse startup Monny lanceert officieel haar app. Met gebruik van AI helpt de app gebruikers veerkrachtig en zelfverzekerd om te gaan met hun financiële keuzes. Op die manier versterkt Monny het financieel welzijn in Nederland door mensen op een laagdrempelige en positieve wijze grip te geven op hun geldgedrag.

De startup heeft recent 450.000 euro opgehaald in een pre-seed financieringsronde om de financiële weerbaarheid van Nederlanders te versterken. De ronde werd geleid door Shaping Impact Group, met deelname van onder andere Kalo Bagijn (oprichter BinckBank en Brand New Day), Peter Kaas (Ommm Ventures) en Arnold Kamminga (Navara).

Dat financiële zorgen een groot maatschappelijk probleem zijn, blijkt veelvuldig uit data. Zo werd Geldfit.nl ruim 3,5 miljoen keer bezocht in 2023. Daarvan kregen slechts een kleine 50 duizend mensen persoonlijk advies. Dat is maar 1,4%. En volgens PwC 2023 geeft 64% van werknemers aan dat financiële stress hun leven negatief beïnvloed. Met stijgende lasten voor met name de middenklasse, is dit goed te verklaren. De geldproblematiek speelt niet alleen in Nederland. Kijken we op Europese schaal, dan zegt 59 procent dat geld de grootste stressfactor is in hun leven. 

De app integreert met bankrekeningen, automatiseert dagelijks geldbeheer en biedt gebruikers op maat gemaakte ondersteuning. De recente investering stelt Monny in staat om het product verder te ontwikkelen, het team uit te breiden en samenwerkingen met werkgevers op te zetten.   

vrijdag 13 juni 2025

Olaf Sleijpen nieuwe president van De Nederlandsche Bank

De ministerraad heeft op voorstel van minister Heinen van Financiën ingestemd met de benoeming van prof. dr. O.C.H.M. (Olaf) Sleijpen tot president van De Nederlandsche Bank (DNB). De benoeming gaat in per 1 juli 2025 en is voor 7 jaar. Sleijpen volgt Klaas Knot op.

Sleijpen is sinds 2020 directeur Monetaire zaken bij DNB. In die hoedanigheid treedt hij reeds op als plaatsvervanger van de heer Knot in de vergaderingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Voor die tijd was hij divisiedirecteur bij DNB en directeur bij APG en ABP. Sleijpen is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is bijzonder hoogleraar European Economic Policy aan de Universiteit Maastricht.

De functie van DNB-president vereist een unieke combinatie van kennis en ervaring. Voor de beloning wordt daarom een uitzondering gemaakt op de Wet normering topinkomens (Wnt). De ministerraad heeft ingestemd met een maximale bezoldiging van 450.000 euro per jaar. Daarmee wordt de beloning voor de functie van DNB-president verder teruggebracht richting de WNT-norm.

Minister Heinen is voornemens om voor toekomstige (her)benoemingen de benoemingstermijn van de president en de overige directieleden in te korten naar bij voorkeur 5 jaar, met de mogelijkheid van eenmalige herbenoeming van opnieuw 5 jaar. Een dergelijke termijn is in lijn met de ECB-statuten. Over dit voornemen zal eerst nog onafhankelijk advies worden ingewonnen.

Hoge kosten voor invoering digitale euro

Een recente studie heeft aangetoond dat de invoering van de digitale euro aanzienlijke kosten met zich meebrengt, terwijl de voordelen voor consumenten en bedrijven beperkt lijken. De Europese Centrale Bank (ECB) schat de kosten voor de ontwikkeling en implementatie van de digitale euro tussen de 400 miljoen en 1 miljard euro.

De studie, uitgevoerd door PaySys Consultancy in opdracht van de Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken (BVR), concludeert dat de huidige voorstellen van de ECB en de Europese Commissie voor de digitale euro weinig praktische voordelen bieden voor consumenten en handelaren. Integendeel, de complexiteit van het systeem zou kunnen leiden tot verwarring en een lage adoptie. Het aantal betrokken partijen bij een betalingstransactie zou kunnen verdubbelen, wat de afwikkelingsprocessen zou compliceren en vertragen. 

Daarnaast zijn er zorgen over de kosten die banken moeten maken voor de implementatie van de digitale euro. Volgens een analyse van de Sparkassen-Finanzgruppe in Duitsland worden de kosten voor de Duitse spaarbanken alleen al geschat op ongeveer 200 miljoen euro. Ernst & Young schat dat de ECB 1,2 miljard euro zal investeren in de invoering, maar dat elke bank minstens een bedrag in de dubbele miljoenen zal moeten investeren, afhankelijk van hun aandeel in particuliere klanten. 

Critici, zoals het Centrum für Europäische Politik (Cep), stellen dat de digitale euro geen directe meerwaarde biedt die de hoge kosten van invoering rechtvaardigt. Zij wijzen op het gebrek aan duidelijke voordelen voor consumenten en bedrijven en de aanzienlijke investeringen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een parallel betalingssysteem. 

De ECB benadrukt echter dat de digitale euro bedoeld is als een aanvullende betaaloptie naast contant geld en bestaande digitale betalingssystemen, en niet als vervanging daarvan. Het doel is om de rol van centraal bankgeld als monetair anker te behouden en een gratis digitale toegang tot een veilig wettig betaalmiddel in het eurogebied te bieden. 

De implementatie van de digitale euro staat gepland voor uiterlijk 2029, maar er zijn nog wettelijke en technische obstakels die moeten worden overwonnen voordat de digitale valuta daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Société Générale wordt de eerste grote bank die een dollar-gebaseerde stablecoin lanceert

De Franse bank Société Générale heeft aangekondigd dat ze een dollar-gebaseerde stablecoin zal lanceren via haar digitale activadochter SG-FORGE. Dit maakt Société Générale de eerste grote Europese bank die een stablecoin uitbrengt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

De nieuwe digitale valuta, genaamd USD CoinVertible, zal worden uitgegeven op zowel de Ethereum- als Solana-blockchains. De publieke handel in deze stablecoin zal naar verwachting in juli beginnen. Stablecoins zijn een type cryptocurrency dat doorgaans gekoppeld is aan een traditionele valuta, zoals de dollar, en worden gebruikt om grote geldtransacties via blockchain-netwerken uit te voeren zonder traditionele bankbetalingssystemen.

Société Générale heeft eerder een euro-gebaseerde stablecoin gelanceerd in 2023, maar deze werd niet breed geadopteerd. De bank classificeert haar stablecoins als e-money tokens, die onder de MiCA-regelgeving van de Europese Unie vallen. Dit betekent dat ze onder streng toezicht staan, in tegenstelling tot sommige andere stablecoin-uitgevers.

Volgens Jean-Marc Stenger, CEO van SG-FORGE, is er een sterke vraag naar een gereguleerde dollar-stablecoin, vooral vanuit bedrijven, financiële instellingen en crypto-exchanges. De stablecoin zal gebruikt kunnen worden voor crypto-handel, grensoverschrijdende betalingen, valutatransacties en het beheer van onderpand en contanten.

Foto: Olivier Passalacqua  (cc)

donderdag 12 juni 2025

Revolut rolt Wero uit

De Britse digitale bank Revolut heeft zich aangesloten bij de European Payments Initiative (EPI) en zal het Europese betaalsysteem Wero integreren in zijn app. Vanaf juli 2025 kunnen Revolut-gebruikers in Duitsland, België en Frankrijk via Wero direct geld overmaken en ontvangen binnen de app.

Wero is een mobiel georiënteerde digitale portemonnee die directe account-naar-account betalingen mogelijk maakt. Het systeem, gelanceerd in juli 2024, stelt gebruikers in staat om geld over te maken met behulp van een telefoonnummer of e-mailadres, vergelijkbaar met diensten zoals PayPal. De naam “Wero” is een combinatie van “We” en “Euro”, en is bedoeld als een Europese tegenhanger van Amerikaanse betaalplatforms zoals PayPal en Apple Pay.

Met de integratie van Wero breidt Revolut zijn lokale betaalmogelijkheden uit, wat gebruikers meer flexibiliteit en gemak biedt bij het uitvoeren van transacties binnen Europa. De samenwerking benadrukt de groeiende trend van Europese financiële instellingen om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen die concurreren met gevestigde internationale spelers.

ING Nederland fonds viert recordjaar en 10-jarig jubileum

Het ING Nederland fonds viert haar 10-jarig jubileum met een recordinvestering van €3,8 miljoen in maatschappelijke doelen in 2024. Vorig jaar heeft het fonds 23 sociale ondernemingen ondersteund, waarmee ruim 227.000 mensen zijn geholpen. Sinds de oprichting in 2015 heeft het ING Nederland fonds in totaal bijna €40 miljoen geïnvesteerd in projecten die een inclusieve samenleving bevorderen, met nadruk op werkgelegenheid, financiële gezondheid en digitale inclusie.

In 2024 heeft het ING Nederland fonds een recordbedrag van €3,8 miljoen geïnvesteerd in 23 sociale ondernemingen en ging het voor €4,2 miljoen nieuwe verplichtingen aan middels toegezegde donaties. Deze investeringen hebben bijgedragen aan de ondersteuning van ruim 227.000 mensen. Het fonds richt zich op drie kernthema's: financiële gezondheid, digitale inclusie en kansen op werk. Dankzij de steun van het fonds hebben 93.000 mensen toegang gekregen tot initiatieven die hun financiële gezondheid verbeteren, 131.000 mensen hebben digitale vaardigheden ontwikkeld en 3.000 mensen hebben nieuwe kansen op werk gekregen.

Sinds de oprichting in 2015 heeft het ING Nederland fonds meer dan €40 miljoen geïnvesteerd in maatschappelijke doelen, waarmee het een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse samenleving. Het fonds biedt maatschappelijke organisaties onder andere meerjarige financiering, nieuwe kennis en vaardigheden, en intensieve begeleiding op maat. Het aantal ondersteunde partners is gegroeid van enkele pioniers tot 23 goed presterende sociale ondernemingen, zoals Money Start, Lees Simpel, Springplank en NewBees. De impactrapportage van 2024 benadrukt ook de hoge waardering van de partners voor de ondersteuning van het fonds, met scores van 8,7 voor het kennisaanbod en 8,4 voor de begeleiding.

woensdag 11 juni 2025

eToro lanceert Alpha Portfolios: AI-gedreven beleggingsstrategieën op basis van eigen handelsdata

eToro, het handels- en beleggingsplatform, heeft zeven ‘Alpha Portfolios’ gelanceerd. Dit zijn innovatieve, AI-gedreven beleggingsstrategieën die zijn opgebouwd met behulp van geavanceerde analyses van handelsdata van eToro’s eigen beleggers.

Als wereldwijd handels- en beleggingsplatform met 40 miljoen geregistreerde gebruikers is eToro naar eigen zeggen in staat om geanonimiseerde handelsgegevens van particulieren over diverse regio's en aandelenmarkten te verzamelen, bronnen die niet beschikbaar zijn voor traditionele fondsbeheerders. De Alpha Portfolios maken gebruik van geavanceerde machine learning-modellen om patronen en gedragsinefficiënties te identificeren uit de enorme datapool van eToro, zodat ze hun strategieën systematisch kunnen aanpassen om ‘alfa’ te genereren, oftewel een beter rendement dan de markt.

Gebruikers die in aanmerking komen kunnen beleggen in totaal zeven Alpha Portfolios, elk met een unieke strategie ontworpen om goed te presteren in verschillende marktomgevingen:

Momentum L-S is een Amerikaanse long/short aandelenstrategie die inspeelt op momentum: sterk presterende aandelen worden gekocht, achterblijvers worden geshort.

OutSmartNSDQ is een long/short strategie gericht op technologie-aandelen die ernaar streeft beter te presteren dan de Nasdaq en tegelijkertijd bescherming biedt tegen neerwaartse risico's.

NasdaqAI-Inverse is een strategie ontworpen om beleggers te beschermen tegen marktdalingen door short te gaan op 50 aandelen in de Nasdaq 100 die waarschijnlijk in waarde zullen dalen.

Sector Neutral is een long/short strategie die streeft naar een lage correlatie met algemene markttrends, met als doel het leveren van een lage volatiliteit en consistente rendementen. Er is ook een versie met een hefboom van 2x, SectorNeutral-X2.
Sector Gurus is een long/short strategie die zich richt op volatiele maar goed presterende aandelen binnen de S&P 500. Er is ook een versie met 2x hefboomwerking, SectorGurus-X2.

Elke portefeuille wordt maandelijks opnieuw gebalanceerd op basis van de meest recente gegevens om ervoor te zorgen dat ze in lijn blijven met de marktomstandigheden en de specifieke doelen van de portefeuille. Initiële investeringen beginnen vanaf $10.000. Er zijn geen beheerkosten, prestatievergoedingen of lock-up perioden.

Jongeren betalen ruim €1.200 meer voor autoverzekering dan ouderen

Jongeren van 18 en 19 jaar betalen in 2025 gemiddeld €1.803 per jaar voor hun autoverzekering. Dat is maar liefst €1.287 meer dan zestigers, die met een jaarpremie van €516 het minst kwijt zijn. Het verschil in premie tussen jong en oud bedraagt daarmee 249%. Dat blijkt uit een analyse van Autoverzekering.nl op basis van recente premiegegevens per leeftijdsgroep.

Autoverzekering.nl onderzocht de gemiddelde jaarpremies van verschillende leeftijdsgroepen in 2025. Hieruit blijkt dat de premie meestal daalt naarmate de bestuurder ouder wordt. Twintigers betalen gemiddeld € 1.030 per jaar, dertigers €733, veertigers €673 en vijftigers €705. Het laagste punt wordt bereikt bij zestigers, met een premie van €516. Daarna stijgt de premie weer: 70-plussers betalen gemiddeld €680, een toename van 32% ten opzichte van zestigers.

Volgens Autoverzekeringsexpert Jerry Poel is het verschil niet nieuw, maar wel opvallend: “We zien dat autoverzekeringen de afgelopen jaren aanzienlijk duurder zijn geworden. Vooral jongeren merken dat in hun portemonnee: Zij betalen meer premie dan oudere automobilisten, terwijl de dekking vaak beperkter is.”

De hogere premies voor jonge bestuurders zijn volgens Autoverzekering.nl het gevolg van meerdere factoren. Jongeren veroorzaken statistisch vaker schade, beschikken nog niet over schadevrije jaren en komen daardoor niet in aanmerking voor no-claimkorting. Daarnaast kiezen zij vaak voor auto’s met meer vermogen, zoals modellen van BMW, Audi of Volkswagen, die verzekeraars als risicovoller beschouwen. Ook hanteren verzekeraars voor jongeren vaak strengere polisvoorwaarden, zoals een hoger eigen risico en beperkingen in de dekking. Daardoor betalen jongeren niet alleen meer premie, maar krijgen ze ook minder uitgebreide dekking.

Bij automobilisten boven de 70 stijgen de premies opnieuw. Hoewel veel van hen jarenlang schadevrij hebben gereden, houden verzekeraars bij deze groep rekening met factoren zoals grotere kwetsbaarheid, tragere reactietijden en een hogere kans op letsel bij een ongeval.

Poel verwacht dat het verschil tussen jongeren en ouderen voorlopig groot blijft. "Het is belangrijk voor jonge bestuurders om zich vooraf goed te informeren over de verzekeringskosten voordat ze een auto aanschaffen. Dat kan onverwachte financiële tegenvallers voorkomen."

Leeftijdsgroep Gemiddelde premie (2025) Verschil t.o.v. 60-69

18-19 jaar €1.803 +249%

Twintigers €1.030 +100%

Dertigers €733 +42%

Veertigers €673 +30%

Vijftigers €705 +37%

Zestigers €516 —

70-plussers €680 +32%