vrijdag 4 juli 2025
Autoverzekering nog nooit zo duur
Verzekeraars passen de hoogte van de premies op autoverzekeringen regelmatig aan. Dat resulteert meestal in hogere premies. Dit komt niet alleen door de inflatie, maar ook door hogere risico's op de weg.
Autoverzekeringen zijn er in 3 verschillende smaken: WA, WA+ en allrisk. Bij WA is alleen de wettelijke aansprakelijkheid gedekt, bij WA+ is ook schade aan de eigen auto verzekerd door brand, storm en diefstal. Bij allrisk ben je daarnaast ook nog verzekerd voor schade aan je eigen auto door onheil van buitenaf, zoals vandalisme, of eigen schuld. Deze laatste verzekering is het meest uitgebreid en daarmee ook de duurste, al kan je met meer schadevrije jaren meer korting op je premie krijgen. Als je nog schadevrije jaren moet opbouwen betaal je een hogere premie voor je autoverzekering.
De afgesloten premies stegen in mei gemiddeld met 6 procent ten opzichte van de voorgaande maand april. Dat blijkt uit cijfers die Pricewise bijhoudt in haar Barometer Autoverzekeringen. De WA-premie steeg met 3,6 procent. Ook de premie voor WA+ nam met hetzelfde percentage toe. Grootste stijger was de allrisk premie. Die steeg met 14 procent. Cijfers over juni laten een gemiddelde jaarpremiestijging zien van 3 procent, met wederom de allrisk premie als grootste stijger met 8 procent. De WA-premie is in juni met 2,4 procent gedaald, terwijl de WA+ premie met 2,6 procent is gestegen.
donderdag 3 juli 2025
Rechtbank Den Haag verklaart beroep van honderdduizenden belastingplichtigen met box 3-vermogen ongegrond
Op 24 december 2021 oordeelde de Hoge Raad in het zogenoemde ‘Kerstarrest’ dat de box 3-heffing in de jaren 2017 tot en met 2020 in strijd was met de wet. Bij deze rechtszaak hadden zich tienduizenden belastingplichtigen aangesloten door tijdig bezwaar aan te tekenen tegen hun eigen definitieve aanslag inkomstenbelasting. Deze groep kwam door het box 3-arrest in aanmerking voor rechtsherstel en, in veel gevallen, voor financiële compensatie.
In 2022 besloot het kabinet echter dat dit arrest niet voor iedereen zou gelden. Wie in de jaren 2017 tot en met 2020 geen bezwaar had aangetekend, kwam niet in aanmerking voor rechtsherstel. Honderdduizenden gaven toen gehoor de oproep om een zogeheten ‘verzoek tot ambtshalve vermindering’ in te dienen. Naar aanleiding hiervan heeft toenmalig Staatssecretaris Van Rij besloten om een nieuwe collectieve rechtszaak te starten, de ‘massaal bezwaar plus’-procedure.
Om de belangen van belastingbetalers te behartigen, trekt in de ‘massaal bezwaar plus’-procedure een aantal partijen gezamenlijk op. Het gaat hierbij om de koepelorganisaties van fiscale dienstverleners (NBA, NOAB, NOB, RB en SRA), de Consumentenbond, ConsumentenClaim en de Bond voor Belastingbetalers. Hun inzet is dat alle box 3-belastingplichtigen in aanmerking komen voor rechtsherstel en compensatie.
De Belastingdienst en alle koepel- en belangenorganisaties hebben vier zaken geselecteerd voor de ‘massaal bezwaar plus’-procedure. Deze vier proefpersonen zijn samen representatief voor de groep belastingbetalers die destijds niet tijdig bezwaar hebben aangetekend, omdat zij hiervan niet op de hoogte waren en überhaupt niet wisten dat zij bezwaar konden aantekenen.
Ondanks de teleurstellende uitspraak betekent dit nog niet dat de strijd gestreden is. De ‘massaal bezwaar plus’-procedure bestaat uit vier zaken. In de drie andere zaken moet nog uitspraak worden gedaan. Verder willen we de zaak van de rechtbank Den Haag aan een hogere rechter voorleggen, waarbij we in overleg met de belastingdienst willen bekijken of we de zaak direct aan de Hoge Raad kunnen voorleggen.
Kassabon in supermarkt informeert mensen die moeilijk te bereiken zijn over gratis hulp bij bankzaken
Vanaf vandaag krijgen klanten in de supermarkt in Waalwijk een kassabon met daarop een korte en eenvoudig geschreven boodschap. Op het bonnetje staat geen directe oplossing, maar wel waar mensen hulp kunnen krijgen bij hun bankzaken. Deze hulp komt in de vorm van een gratis telefoonnummer waarbij klanten persoonlijk een adviseur kunnen spreken. Zo wordt het voor mensen die normaal moeilijk te bereiken zijn, eenvoudiger om hulp te vinden. Gudy van der Wal, directeur Financiële Toegankelijkheid bij ABN AMRO: “We weten al langer dat er grote behoefte is aan ondersteuning bij bankzaken, bijvoorbeeld bij digitaal bankieren of geld overmaken. "
"In een samenleving die steeds digitaler wordt, is het van groot belang dat niemand buitenspel komt te staan”, zegt Olaf Nouwens, beleidsmedewerker toegankelijkheid bij Senioren Brabant-Zeeland. “Veel senioren willen graag zelfstandig hun bankzaken regelen, maar hebben soms iemand nodig om ze op weg te helpen. Dan is het essentieel dat hulp niet alleen beschikbaar is, maar ook zichtbaar en dichtbij. Deze kassabon kan voor mensen echt wat opleveren.”
Uit onderzoek blijkt dat één op de zes Nederlanders wel eens hulp nodig heeft bij bankzaken, maar lang niet iedereen weet waar die hulp te vinden is. Vooral mensen die moeite hebben met lezen of weinig ervaring hebben met computers. Door op het kassabonnetje te verwijzen naar gratis hulp, wordt de drempel om ondersteuning te zoeken weggenomen.
Iedereen met vragen over bijvoorbeeld het doen van een betaling of het veilig omgaan met bankzaken, kan gratis bellen voor hulp. Dit initiatief is onderdeel van een breder traject om financiële dienstverlening voor alle klanten toegankelijk te maken, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of digitale vaardigheden.
ABN AMRO onderzoekt of deze aanpak helpt om meer mensen te bereiken met passende ondersteuning. Als het initiatief succesvol blijkt, volgt mogelijk een uitbreiding naar andere gebieden. “Zo bouwen we stap voor stap aan een toekomst waarin iedereen kan meedoen. Op het tempo en de manier die bij de persoon past,” besluit Van der Wal.
woensdag 2 juli 2025
Buy Now, Pay Later: extra bescherming consumenten nodig
In 2024 hebben de BNPL-aanbieders zo’n 53 miljoen transacties met een totaalbedrag van 5,1 miljard euro verwerkt, waarmee BNPL afgelopen jaar circa 17 procent is gegroeid. Er waren minder, maar toch nog veel betalingsproblemen. BNPL-aanbieders hebben circa 6,9 miljoen keer de klant in gebreke gesteld. 1,8 miljoen keer brachten zij aanmaningskosten in rekening en ongeveer 0,6 miljoen transacties zijn overdragen aan een incassobureau.
Uit de analyse van AFM komen aspecten naar voren die kunnen duiden op een slechte financiële gezondheid van een deel van de BNPL-gebruikers onder de 35 jaar. Zo staat één op de zes gebruikers gemiddeld zeven tot acht dagen per maand rood. Zij storneren of missen ook circa tien incasso’s per jaar. Dit aantal groeit naarmate zij vaker gebruik maken van achteraf betalen. Deze inzichten komen uit statistische data van een bank. Ze onderstrepen het belang van goede klantbescherming.
De drie e-commerceplatforms Amazon, Bol en Zalando bieden ook achteraf betalen aan. Ze hadden in 2024 in Nederland 4,4 miljoen gebruikers. Ter vergelijking: de vier BNPL-aanbieders Billink, In3, Klarna en Riverty telden zo´n 5,5 miljoen gebruikers. Bijna 0,9 miljoen platformklanten moesten in 2024 aanmaningskosten betalen. Dat is een vergelijkbaar aantal klanten als bij de vier BNPL-aanbieders. De platforms geven aan maatregelen te nemen om schuldenproblematiek te voorkomen. Wij pleiten daarnaast voor aansluiting bij de BNPL-gedragscode.
Uiterlijk in november 2026 komen de BNPL-sector en de grote e-commerceplatforms onder toezicht van de AFM te staan. Dit vanwege de implementatie van de herziene Richtlijn Consumentenkrediet. Er komt een wettelijk verplichte leeftijdsverificatie. De AFM wil dat deze zo snel mogelijk in werking treedt, zodat minderjarigen geen BNPL meer kunnen gebruiken.
Het huidige grensbedrag voor de kredietwaardigheidsbeoordeling en BKR-check ligt op 250 euro. Nu bij BNPL 9 op de 10 transacties met betalingsproblemen een waarde van onder de 250 euro hebben, steunt de FM een aanscherping van het grensbedrag.
dinsdag 1 juli 2025
De Volksbank is vanaf vandaag ASN Bank, 116 ASN-winkels geopend
Bestaande en potentiële klanten zijn in de ASN-winkels welkom voor persoonlijk financieel advies en bankdiensten, zoals betalen, sparen en hypotheken. Juist op de momenten die ertoe doen, wil de bank dichtbij klanten zijn: voor geldvragen van nu en plannen voor de toekomst.
De landelijke 360-graden merkcampagne ‘Nu al zin in morgen’ is vanaf vandaag overal te zien en te horen. Met een optimistisch en toekomstgericht narratief wil ASN Bank het merk laden als bank voor iedereen. Voor bioscoop, televisie en online kanalen zijn long- en shortformat video’s gemaakt. Ook voor radio en online kanalen zijn uitingen ontwikkeld. En deze zijn ook terug te zien in de ASN-winkels. Met de grootschalige campagne vertelt ASN Bank het nieuwe merkverhaal op meerdere momenten en manieren. Hiermee willen we overbrengen en laten voelen dat er een bank is, die niet alleen meedenkt, maar ook helpt om een mooiere toekomst waar te maken. Want met geld heb je invloed op je eigen toekomst en op die van ons allemaal. Zo bouwen we samen aan een toekomst waar je nu al zin in hebt.
In mei ging een kick-off campagne van start waarbij het kenmerkende beeldmerk met de eekhoorn centraal stond, teasend met de nieuwe pay off ‘Nu al zin in morgen’. In juni ging ook de employer branding campagne van start. Daarin staan medewerkers centraal die zich sterk maken voor de bank van morgen.
Afgelopen weekend zijn voormalige SNS-winkels omgebouwd tot ASN-winkels. Het was een grote rebranding-operatie met veel tijdsdruk. Van de naam op de gevel, raamstickers met de bekende eekhoorn, wandbekleding tot meubilair: 116 winkels zijn in een paar dagen omgebouwd. ASN Bank combineert mobiel bankieren voor de dagelijkse bankzaken met persoonlijk financieel advies in de winkel voor de momenten die ertoe doen. Want mensen willen graag iemand in de ogen kijken als ze bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten.
De 230 Zelfstandig Adviseurs van RegioBank gaan op een later tijdstip verder onder de vlag van ASN Bank. Naast onze franchise-formules blijft voor de distributie van hypotheken het intermediaire kanaal cruciaal. Vooralsnog blijven we dit doen onder de huidige merknaam BLG Wonen. Op termijn wordt de merknaam BLG Wonen vervangen door ASN Bank.
Klaas Knot: 14 jaar in 14 cijfers
5114 dagen zijn gepasseerd vanaf Klaas’ eerste tot en met zijn laatste werkdag, 30 juni 2025. Hij heeft twee termijnen van zeven jaar volbracht. Bij zijn aantreden in juli 2011 was de wereldeconomie aan het herstellen van een bankencrisis. En in mei 2010 was in Griekenland een staatsschuldencrisis uitgebroken die ook gevolgen had voor de rest van de eurozone. Die eurocrisis was nog volop gaande aan het begin van zijn periode. In Nederland was er na het faillissement van DSB, het drama met de IJslandse bank Icesave en de nationalisatie van ABN Amro ook kritiek op DNB als toezichthouder. In de jaren erna is hard gewerkt aan de stabiliteit van het systeem: het toezicht werd verscherpt en de eisen voor de kapitaalbuffers van banken werden verhoogd.