Ads Top

Oxfam: 2,7 miljard mensen ontvangen geen financiële steun tijdens de coronacrisis

Nieuw Oxfam-onderzoek maakt duidelijk dat meer dan een derde van de wereldbevolking tot nu toe geen financiële steun ontving van de overheid om de economische gevolgen van de coronapandemie het hoofd te bieden.

In totaal heeft de wereld dit jaar 11,7 biljoen dollar extra uitgegeven om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. Hiervan is 9800 miljard (83%) uitgegeven door 36 rijke landen, daar staat slechts 42 miljard (0,4%) uitgegeven door 59 lage-inkomenslanden tegenover. Een half miljard mensen heeft nu te weinig werk of is werkeloos en vooral vrouwen worden hierdoor getroffen.

Buitenlandse hulp, progressieve belastingheffing en internationale solidariteit is volgens Oxfam belangrijker dan ooit. 'Deze pandemie raakt iedereen op aarde. Hierdoor maken mensen schulden, slaan maaltijden over, houden kinderen van school en verkopen hun bezittingen. Migranten maken veel minder geld over naar afhankelijke familieleden in de landen van herkomst. Wereldwijd nemen armoede en honger enorm toe.'

Het rapport stelt dat:

• 41% van de 126 onderzochte landen beschikte over financiële steunmaatregelingen, bestaande uit eenmalige betalingen, die al lang geleden verbruikt zijn; slechts 13% van de landen had steunprogramma’s van langer dan zes maanden. Acht van de tien landen lukte het niet eens de helft van hun inwoners te bereiken.

• Sommige landen zoals Zuid-Afrika, de Filippijnen, Namibië en Bolivia waren beter voorbereid doordat zij al voor de pandemie beschikten over sociale vangnetten. Oxfam stelt dat de meeste andere landen dit ook zouden kunnen bereiken door beter beleid en meer steun.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.