Ads Top

Grote verschillen in kosten en voorwaarden uitvaartverzekeringen

Nederlanders kunnen duizenden euro's besparen op hun uitvaartverzekering. De verschillen tussen de aanbieders kunnen in sommige gevallen oplopen tot bijna vierduizend euro. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in de voorwaarden van de verschillende uitvaartverzekeringen die in Nederland worden aangeboden. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Uitvaartverzekering.nl onder negen verzekeraars, waaronder DELA, Yarden, Monuta en Ardanta.

Bij een verzekerde waarde van 8000 euro zit er tussen de goedkoopste en duurste uitvaartverzekering bijna 3700 euro verschil. Zelfs bij twee vergelijkbare type verzekeringen en dezelfde premielooptijd is het verschil in kosten nog steeds aanzienlijk: ruim 1.700 euro. Ook op het gebied van voorwaarden, keuzevrijheid en flexibiliteit zijn er grote verschillen tussen uitvaartpolissen, blijkt uit het onderzoek.

Iemand die nu 30 jaar is en op 80-jarige leeftijd komt te overlijden, is bij verzekeraar DELA het goedkoopste verzekerd voor een uitvaart. Bij premiebetaling tot 65 jaar liggen de totale kosten op 4.239 euro bij een verzekerde waarde van 8.000 euro. Hiervan is 6.000 euro in natura en 2.000 euro vrij besteedbaar. Er wordt van uitgegaan dat er geen indexatie plaatsvindt. Bij concurrerende verzekeraars liggen de kosten fors hoger dan bij DELA, bijvoorbeeld bij EABN. Hier betaalt een 30-jarige in zo’n 6.995 euro aan totale premie voor dezelfde verzekerde waarde en premielooptijd.

Het verschil kan echter nog groter: bij Dle uitvaartverzekering komen de totale kosten bij een verzekerde waarde van 8000 euro zelfs uit op 7.936 euro, bij een levenslange premielooptijd. Het geld op de bank laten staan tegen nul procent rente is dan bijna even duur. 

Op het gebied van kapitaalverzekeringen, waarbij het verzekerde bedrag vrij besteedbaar is, zijn uitvaartverzekeraars GUV en Yarden het meest gunstig geprijsd. Zonder indexatie liggen de totale kosten op respectievelijk 5.468 en 5.473 euro bij een verzekerd bedrag van 8.000 euro. De geldverzekering van Ardanta is het duurste: 6.828 euro aan kosten bij een premielooptijd tot de leeftijd van 80 jaar.

Belangrijk om te benoemen, is dat er bij de meeste uitvaartverzekeringen ieder jaar indexatie plaatsvindt. Hierdoor behoudt de verzekering zijn waarde. Verzekerden hoeven dan niet bang te zijn dat er bij hun overlijden te weinig wordt uitgekeerd om de uitvaart te bekostigen. Om de verzekering waardevast te houden, gaat de premie ieder jaar iets omhoog. De manier waarop wordt geïndexeerd, is niet overal hetzelfde. Zo wordt bij DELA, in tegenstelling tot andere uitvaartverzekeraars, gebruik gemaakt van winstdeling. Dit houdt in dat de verzekeraar een deel van de extra kosten – als gevolg indexatie – voor eigen rekening neemt. Dit scheelt de verzekerde een aanzienlijk bedrag in totaal te betalen premie. Met name als verzekerde nog lang leeft en de premielooptijd langer is.

Ondanks de gunstige aspecten van winstdeling scoren de uitvaartverzekeringen van Yarden beter op het gebied van voorwaarden en flexibiliteit, oordeelt Uitvaartverzekering.nl. Zo zijn kinderen bij Yarden standaard meeverzekerd tot hun 21e . Daarnaast is er veel keuze wat betreft invulling van het verzekerde bedrag en de looptijd van de verzekering. Tot slot is indexatie van een polis bij Yarden altijd aan of uit te zetten tijdens de periode van premiebetaling.

De naturaverzekering van Lifetri komt in het onderzoek naar voren als de minste verzekering wat betreft voorwaarden en flexibiliteit. De keuzevrijheid is beperkt en er is maar één looptijd mogelijk. Wel weet de verzekerde bij Lifetri zeker dat de crematie of begrafenis wordt bekostigd bij een uitvaartverzorger die bij het afsluiten van de verzekering is gekozen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.