Ads Top

Nederlanders denken lichtvaardig over pensioen

Het komt wel goed met mijn pensioen, denkt bijna een derde van de Nederlandse beroepsbevolking. Deze groep is ‘onbewust onbezorgd’, en verdiept zich niet in de eigen financiële situatie. Zij zouden er juist verstandig aan doen om na te denken over hun oudedagsvoorziening.

Het aantal mensen dat pensioen ontvangt, is het afgelopen jaar gestegen. Tegelijk neemt de hoeveelheid actieve deelnemers in pensioenfondsen af, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Eind 2013 hadden pensioenfondsen zo'n 5,5 miljoen actieve deelnemers. Dat zijn er 146.000 minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens DNB vooral doordat veel ‘babyboomers’, die in de jaren 40 en begin jaren 50 zijn geboren, stoppen met werken. Zij bouwen geen pensioen meer op. Het aantal actieve pensioendeelnemers daalt al sinds 2011.

De kennis en het bewustzijn van Nederlanders over pensioen is niet groot, stelt informatieplatform Wijzer in geldzaken. Maar 1 op de 3 werknemers zegt goed op de hoogte te zijn van de oudedagsvoorziening, blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken. Een behoorlijk grote groep is ‘onbewust onbezorgd’: bijna een derde van de beroepsbevolking maakt zich geen zorgen, maar heeft ook niet nagedacht over de financiële situatie na het pensioen. Juist omdat deze mensen zich niet hebben verdiept in de eigen omstandigheden, zou een deel van hen zich volgens Wijzer in geldzaken wel zorgen moeten maken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.