Ads Top

Betalen om te sparen?

In 2013 is het mogelijk dat de spaarrekeninghouders moeten gaan betalen voor het geld op hun spaarrekening. Volgens Spaardepositovergelijken.nl kunnen banken in plaats van rente te ontvangen de negatieve rente van uw spaarrekening afhalen, zoals ook gebeurt bij de betaalrekening.
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt zijn spaarrente naar 0 procent voor het geld dat Nederlandse banken hier stallen. Dit is al eerder voorgekomen. In 2009 rekent de Zweedse Centrale bank als eerst een negatieve rente op haar deposito's om het economisch herstel te bevorderen. Banken namen een deposito bij de Zweedse Centrale bank en investeerden niet in particulieren en bedrijven. De Nederlandse banken verdienen niets op het stallen van het geld bij de ECB. Dit kunnen de Nederlandse banken doorberekenen naar de spaarrekeningen van de klanten door ook een lage of negatieve spaarrente te rekenen. De spaarrentes zijn op dit moment al schrikbarend laag, namelijk tussen de 1% en 2,5%. Prof. dr. René Tissen (Nyenrode) zegt "Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden."
Grote ondernemingen betalen sinds 2011 voor een spaarrekening bij een gezonde bank. Deze ondernemingen zijn bereid om voor een spaarrekening te betalen, omdat zij bij deze bank de zekerheid hebben dat het geld veilig staat. Dat geldt ook voor particulieren. Zij zullen alleen bereid zijn om geld te betalen voor een spaarrekening wanneer er vertrouwen is in de banken. Voorbeelden hiervan zijn de Deense centrale bank en de bank Credit Suisse in Zwitserland. Europese mensen kiezen sneller voor een bank met een vreemde valuta. Doordat de valuta in Denemarken en Zwitserland stabiel is, zijn mensen bereid geld te betalen voor het geld dat zij bij de bank stallen. In Nederland kan dit ook gebeuren wanneer er weinig vertrouwen is in de economie, maar wel vertrouwen is in de Nederlandse banken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.