Ads Top

Investeringsbank moet radicaal blijven herstructureren

Investeringsbanken moeten de komende jaren nog eens 40.000 extra banen schrappen, bovenop de 40.000 ontslagen die afgelopen jaar al zijn gevallen of aangekondigd. Dit blijkt uit studie van Roland Berger Strategy Consultants. Deze herstructureringsmaatregel is noodzakelijk om het voortbestaan van een derde van de wereldwijde zakenbanken in de komende drie tot vijf jaar veilig te stellen.
Eerdere bezuinigingen leidden tot een omzetstijging van 10 procent ten opzichte van het dieptepunt in 2011. Voor een deel van de investeringsbanken is dit echter niet voldoende. Mark de Jonge, partner bij Roland Berger in Nederland: "Binnen nu en maximaal vijf jaar staan nog maar vijf tot tien global investeringsbanken van de veertien wereldwijde spelers overeind. Alleen de grootste partijen hebben voldoende rek om komende jaren verder te herstructureren en te bezuinigen." Die herstructurering zit nu voornamelijk in het afstoten van productlijnen en personeel, het terugschroeven van internationale activiteiten of het samen optrekken met andere spelers. "Een voorbeeld hiervan is UBS. Deze wereldwijd toonaangevende investeringsbank kondigde aan te stoppen met de handel in obligaties, valuta's en grondstoffen, omdat het niet meer gelooft in deze opbrengsten," aldus De Jonge.
Nu, maar ook in de toekomst, hangt het succes van investeringsbanken af van een sterk management en het lef moeilijke keuzes te maken. "Het gaat om de balans tussen korte termijn resultaten en de gezondheid van je bedrijf op de middellange termijn. Het tempo waarop een bedrijf herstructureert is bepalend voor de duurzaamheid van het economisch herstel," aldus de Jonge. "Vergeet hierbij niet dat het minimaal één tot twee jaar duurt voordat je als bedrijf de vruchten plukt van dit soort omvangrijke herstructureringen."
De omzet van investeringsbanken blijft in opkomende markten, zoals Azië, groeien. In 2012 werd in deze regio 30 procent van de totale omzet van alle investeringsbanken bij elkaar behaald. Deze trend zal ook de komende jaren doorzetten. Naar verwachting zal de gezamenlijke omzet in de opkomende markten waaronder China, Zuid- en Zuidoost Azië, Latijns Amerika en het Midden Oosten in 2016 meer dan 30 miljard euro bedragen. "Westerse investeringsbanken kunnen hiervan profiteren door zich op deze regio's te focussen. Maar ook in deze landen hebben ze rekening te houden met mogelijke tegenslagen, want in de gehele sector moeten de bedrijfskosten met ongeveer een derde worden verlaagd om rendabel te zijn in de toekomst", aldus De Jonge.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.