Ads Top

Vermogen van miljonairs sinds de crisis gestegen

Het vermogen van Nederlandse miljonairs is sinds 2007 gestegen. Tijdens de kredietcrisis van 2008-2009 kregen miljonairs de hardste klappen te verwerken, omdat zij een groot deel van hun vermogen beleggen in aandelen en obligaties. Als gevolg van het herstel van de aandelenkoersen, was hun vermogen in 2010 weer op het niveau van 2007 en op 1 januari 2011 was hun vermogen zelfs groter dan voor de crisis.
Dit blijkt uit het Dutch Wealth Report 2012 van Van Lanschot Bankiers. Het is het eerste grootschalige onderzoek onder miljonairs in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in opdracht van Van Lanschot data uit diverse CBS-bronnen geanalyseerd om te komen tot een beschrijving van de miljonair in Nederland. Aanvullend is door onderzoeksbureau GfK een onderzoek uitgevoerd onder 257 Nederlandse miljonairs met vragen over hoe miljonairs in het leven staan, hoe zij met hun vermogen omgaan en hoe zij denken over diverse financiële onderwerpen.
Er zijn 92.000 miljonairshuishoudens in Nederland, dit is ruim één op de honderd huishoudens. Het percentage Nederlandse miljonairshuishoudens blijft de laatste jaren stabiel rond de 1,3%. De gemiddelde miljonair bezit € 2,9 miljoen, tegenover een gemiddeld vermogen van € 56.000 van niet-miljonairs. Miljonairs bezitten daarmee bijna 40% van het totale particuliere vermogen in Nederland. De gemiddelde miljonair is een vijftigplusser, gehuwd, autochtoon en relatief vaak hoogopgeleid. Slechts 6% van de miljonairs is jonger dan veertig. De meeste miljonairs wonen rond Amsterdam en in de provincie Utrecht. Blaricum, Laren, Bloemendaal, Heemstede en Wassenaar kennen de hoogste miljonairsdichtheid. De bezittingen bestaan vooral uit aandelen en obligaties, gevolgd door onroerend goed. Meer dan de helft van de miljonairs heeft een belangrijk deel van zijn vermogen verdiend met een eigen onderneming. De gemiddelde Nederlandse miljonair heeft een besteedbaar jaarinkomen van € 78.000, bij niet-miljonairs ligt dat gemiddeld op € 24.000. Het inkomensverschil tussen miljonairs en niet-miljonairs is daarmee veel kleiner dan het vermogensverschil.
De miljonairs geven aan dat er een duidelijk verband is tussen geld en gelukkig zijn. De overgrote meerderheid voelt zich ook gelukkig. Echter, hoe beter de miljonair de financiële actualiteit volgt, hoe minder gelukkig hij lijkt te zijn. Wie zijn vermogen in beheer heeft gegeven, voelt zich vaker gelukkiger. De huidige financiële crisis is het grootste punt van zorg van miljonairs. Veertigers maken zich niet zo druk om de crisis, net als topvermogenden. De miljonair streeft een gezonde levensstijl na. Driekwart doet aan sport; bijna een kwart van de miljonairs sport meer dan vijf uur per week. Obesitas komt onder miljonairs minder voor dan onder niet-miljonairs.
Vermogen neemt zorgen weg en maakt een comfortabel leven mogelijk. Het overgrote deel van de miljonairs loopt niet te koop met rijkdom en is erg gesteld op zijn privacy. Toch is het huis van de miljonair gemiddeld twee keer zo duur als het huis van de niet-miljonair. Woningen met een WOZ-waarde boven € 750.000 worden vrijwel uitsluitend bewoond door miljonairs. De meeste miljonairshuishoudens bezitten een of twee auto’s. Een vijfde van de miljonairs heeft drie of meer auto’s. BMW is het favoriete automerk, gevolgd door Volkswagen en Audi.

Liberale opvattingen
Als miljonairs het voor het zeggen hadden in Nederland, zou het land worden geregeerd door een meerderheidskabinet van VVD en D66. De VVD is veruit de populairste partij onder miljonairs. Bij verkiezingen zeggen bijna vijf op de tien miljonairs op deze partij een stem uit te brengen. D66 zou 12% van de stemmen krijgen. De PvdA zou op 8% uitkomen, alle andere partijen op 5% of minder. Gevraagd naar mogelijke bezuinigingsmaatregelen van de overheid, geeft 47% van de miljonairs aan de verhoging van de AOW-leeftijd eerder in te voeren, 46% zou de hypotheekrenteaftrek beperken/afschaffen. Op ontwikkelingshulp zou 44% van de miljonairs bezuinigen, gevolgd door bezuinigingen op defensie (40%).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.