Ads Top

Erven zonder financiële zorgen

Met een eenvoudige aanpassing in de wet kunnen erfgenamen beter worden beschermd tegen schulden van een overledene. Dat constateren Netwerk Notarissen en het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen na onderzoek. Als de erfwet in Nederland wordt veranderd sluit dat beter aan bij landen in Europa die een uitgebreide bescherming hebben van erfgenamen.
Er zijn steeds meer erfenissen met schulden. Erfgenamen besluiten steeds vaker om een erfenis 'beneficiair' te aanvaarden om niet voor de schulden van de overledene op te draaien. Dit jaar wordt een stijging verwacht van 13 procent ten opzichte van 2011.
De onderzoekers presenteren donderdag aan de Tweede Kamercommissie voor Justitie hun rapport 'Erven zonder financiële zorgen'. In dit rapport laten de onderzoekers zien dat het mogelijk is met eenvoudige aanpassing van de wet nietsvermoedende en niet kwaadwillende erfgenamen beter te beschermen.
De huidige wet biedt erfgenamen niet genoeg bescherming, constateren de onderzoekers. "Het knelpunt is dat de wet zegt dat als iemand zich al als 'erfgenaam' heeft gedragen, hij niet meer beneficiair kán aanvaarden", zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen en als docent verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In de praktijk gebeurt het vaak dat erfgenamen door hun gedrag een erfenis onbewust 'zuiver' aanvaarden. "Bijvoorbeeld door rekeningen te betalen of spullen van de overledene weg te gooien. Dan is er geen weg meer terug. Als er dan meer schulden dan bezittingen zijn, moeten deze erfgenamen uit hun eigen portemonnee bijbetalen."
Een tweede knelpunt is volgens het rapport dat zuivere aanvaarding ervoor zorgt dat schuldeisers van de overledene er na het overlijden van iemand met schulden op vooruit gaan. "Zij kunnen namelijk de erfenis aanspreken voor de schuld én ook het eigen vermogen van de erfgenamen. Na een overlijden kunnen schuldeisers dus in een betere positie komen dan daarvoor", zegt Van der Geld.
Uit onderzoek in een aantal Europese landen blijkt dat erfgenamen in het buitenland niet zomaar met hun eigen vermogen hoeven in te staan voor de schulden van een overledene. Sommige buitenlandse rechtssystemen bieden betere bescherming aan erfgenamen dan in Nederland het geval is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.