Ads Top

Aantal beleggende huishoudens gedaald met 28 procent

Het aantal beleggende huishoudens is dit jaar drastisch gedaald met 28 procent. Liet 2011 een licht herstel van de markt zien, in 2012 zien we weer een terugval en daalt het aantal beleggende huishouden onder de 1 miljoen. Dit blijkt uit de Retail Investor 2012, het jaarlijkse onderzoek van Millward Brown onder particuliere beleggers.
Er is weinig aanleiding voor optimisme en vertrouwen om te beleggen. De crisis heeft er hard ingehakt. Niet alleen heeft dit geleid tot een gedragsverandering: ook de beleggingsvreugde heeft een behoorlijke deuk opgelopen in het afgelopen jaar.  Bijna 70 procent van de Nederlanders geeft aan het vertrouwen in beleggen te hebben verloren door de Europese schuldencrisis.  Tevens is een grote groep beleggers, circa 60 procent, wantrouwender geworden tegenover de rendementen die worden voorspeld . Men is kritisch en hecht dan ook meer dan ooit groot belang aan het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Het belang dat wordt gehecht aan de ratings voor kredietwaardigheid die worden afgegeven door instellingen als Moody’s of Standard & Poor is sterk afgenomen: nog maar 38% hecht hier belang aan.
De populariteit van beleggingsfondsen is ongewijzigd, ondanks de grote aandacht in de media afgelopen jaar voor de kosten van deze fondsen: ongeveer tweederde van de Nederlanderse beleggers belegt in beleggingsfondsen en een kwart van alle beleggers belegt zelfs uitsluitend in beleggingsfondsen. Men blijft onbewegelijk zitten, niet gestoeld op enige kennis, maar bovenal ingegeven door wantrouwen en pessismisme. Blijkbaar is men wel uit aandelen en obligaties gestapt, maar niet uit de beleggingsfondsen; men hoopt hier de schade in de toekomst nog goed te kunnen maken. De hard core beleggers zijn vaker aan boord gebleven en voelen zich zekerder, ook in onzekere tijden..

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.