Ads Top

Banken en vermogensbeheerders houden verdienmodel ondoorzichtig

Ondoorzichtige verdienmodellen? Ze zijn nog steeds de dagelijkse praktijk bij álle banken en bij de helft van alle onafhankelijke vermogensbeheerders. Dat zegt Hans Dubbeldam, een van de oprichters van Index Capital, een nieuwe vermogensbeheerder in Breda.
Transparant zijn met een andere visie op beleggen was voor Dubbeldam en zijn compagnons Remco Mattijssen en Rob Israël dé reden om een nieuw bedrijf op te zetten. 'Klanten moeten er volkomen op kunnen vertrouwen dat je alleen handelt in hun belang. Dat is ook wat de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, wil. Het is zelfs zo dat de AFM iedere beheerder die verdient op transacties onder verscherpt toezicht stelt.'
Dubbeldam verwijt banken en vermogensbeheerders daarnaast dat ze indexbeleggen zelden tot nooit als serieuze optie aanbieden. 'De reden is even helder als banaal: ze verdienen er te weinig aan. Toch is indexbeleggen in meer dan 80 procent van de gevallen effectiever dan actief beleggen. Dat is in veel wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Index Capital heeft zich daarom gespecialiseerd in deze vorm van beleggen.'
Indexbeleggen is een wijze van beleggen waarbij de vermogensbeheerder de financiële markten volgt in plaats van deze probeert te verslaan. “Dat is ingewikkelder dan het klinkt,” zegt Dubbeldam. "Met indexbeleggen richt je je portefeuille in met trackers, en die zijn er in vele soorten en maten. Bovendien komen er steeds meer trackers op de markt en zijn sommige ronduit riskant".
Index Capital NV, onlangs gestart en geaccrediteerd door de AFM, beheert vermogens van particulieren, families, directeuren-grootaandeelhouders, stichtingen en instellingen. De initiatiefnemers hebben hun sporen verdiend in de traditionele bankwereld (bij de private bank MeesPierson).


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.