Ads Top

Kapitaal door beursintroducties stijgt fors

Wereldwijd is bij beursintroducties in het tweede kwartaal van 2012 meer kapitaal geworven dan in het eerste kwartaal, zo blijkt uit de Global IPO update van Ernst & Young. Tot dusver is bij een totaal van 206 transacties USD 41,8 miljard opgehaald. Het aantal deals is toegenomen met 5% en het aangetrokken kapitaal met 141%, vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 (USD 17,4 miljard in 196 deals). Desalniettemin lag het aantal deals en het aangetrokken kapitaal respectievelijk 46% en 36% lager dan in dezelfde periode in 2011 (USD 65,6 miljard in 383 deals). Dat was dan ook het beste tweede kwartaal sinds 2007.
Het totaalbedrag werd in het huidige kwartaal flink opgestuwd door de beursgang van Facebook ter waarde van USD 16,0 miljard (38% van het totaal). Maar zelfs zonder Facebook werd in het tweede kwartaal van 2012 met USD 25,8 miljard nog altijd 49% meer opgehaald dan in het eerste kwartaal. De beurzen die het meeste kapitaal ophaalden, waren de NASDAQ (12 beursintroducties goed voor USD 17,5 miljard, ofwel 42% van het totaal wereldwijd), de New York Stock Exchange (15 beursintroducties, USD 4,6 miljard, 10,9%) en Bursa Malaysia (4 beursintroducties, USD 3,4 miljard, 8%). René Coenradie, partner bij Ernst & Young en verantwoordelijk voor het IPO Center of Excellence: “De kapitaalmarkt wordt nog altijd gehinderd door de onzekerheid over de economie. Het vertrouwen onder beleggers en ondernemingen keert pas weer terug als er in zowel de ontwikkelde landen als de opkomende economieën sprake is van een evenwichtig monetair beleid.”
De Europese IPO-markt heeft dit kwartaal nog het meest te lijden gehad van de moeilijke economische omstandigheden en registreerde met slechts USD 915 miljoen via 46 deals (een magere 2% van het totaal dat wereldwijd is opgehaald) een afname van 68% vergeleken met het eerste kwartaal. De grootste transactie in Europa was die van luxe modehuis en kasjmierspecialist Brunello Cucinelli SpA, dat op de Borsa de Italia USD 229,7 miljoen ophaalde. In het eerste kwartaal van 2012 ging kabelbedrijf Ziggo naar NYSE Euronext Amsterdam en haalde daar meer dan USD 1 miljard op. René Coenradie: “Ondanks de economische en politieke problemen zagen we een stijgend aantal deals van kleinere ondernemingen op basis van eigenvermogenfinanciering. Dat heeft geleid tot een kleinere gemiddelde omvang per deal. Het betreft met name de sectoren technologie, consumentenproducten, niet-duurzame consumentengoederen en industrie. Vooral op NewConnect, een jonge beurs in Warschau, de Londense AIM en de Istanbul Stock exchange zagen we dit kwartaal veel activiteit. De nieuwe notering op een “as-if-when-issued” basis van D.E. Master Blenders 1753 telt hierin niet mee aangezien het een afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee betreft.”
Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er negen plaats op een beurs in de VS. Zelfs zonder de beursgang van Facebook waren Noord-Amerikaanse beurzen nog altijd goed voor 24% van het kapitaal (USD 6,3 miljard in 31 transacties, vergeleken met USD 6,6 miljard in 45 transacties in het eerste kwartaal van dit jaar). Gemeten naar het aantal deals blijven technologiebedrijven de voornaamste motor van de Amerikaanse IPO-markt. Gemeten naar geworven kapitaal staan energiebedrijven en producenten van consumentenartikelen bovenaan. “Beursintroducties in de VS blijven qua omvang en aantal goed op peil,” aldus René Coenradie. “Daarbij verwachten we ook nog een effect van de zg. Jumpstart Our Business Startups (JOBS) Act, een nieuwe wet die kleine ondernemingen gemakkelijker toegang biedt tot de Amerikaanse kapitaalmarkt en daarmee op langere termijn tot meer beursintroducties kan leiden.”
De beursintroducties in Azië namen in het tweede kwartaal 35% van het wereldwijd geworven kapitaal voor hun rekening, ofwel USD 14,5 miljard in 104 deals. Dit is een stijging van 87% vergeleken met het vorige kwartaal (USD 7,8 miljard in 96 deals), maar een afname van 47% vergeleken met het tweede kwartaal van 2011 (USD 27,7 miljard in 165 deals). De grootste beursintroducties in Azië dit kwartaal waren die van de Maleisische palmolieproducent Felda Global Ventures Holdings Bhd (USD 3,1 miljard op Bursa Malaysia) en het Chinese Haitong Securities Co Ltd op de Hong Kong Stock Exchange (USD 1,8 miljard). Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er acht plaats op een Aziatische beurs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.