Ads Top

AFM legt een boete op aan Leadprovider voor kredietbemiddeling zonder vergunning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt op 21 maart 2012 een bestuurlijke boete van 96.000 euro te hebben opgelegd aan Leadprovider B.V., te Zaltbommel. De boete is opgelegd omdat Leadprovider illegaal heeft bemiddeld in kredieten. Het bedrijf had geen vergunning van de AFM.
De AFM heeft vastgesteld dat Leadprovider in ieder geval van 21 maart 2009 tot en met 12 november 2010 via de websites Hypotheek-weetjes.nl en delaagsterente.info meer dan contactgegevens heeft ingewonnen bij consumenten. Leadprovider had overeenkomsten afgesloten met andere financiële dienstverleners voor het afnemen van deze gegevens. De gegevens van de consumenten werden tegen vergoeding doorgegeven aan deze financiële dienstverleners.
Hiermee heeft Leadprovider als tussenpersoon werkzaamheden verricht die bedoeld waren om kredietovereenkomsten tot stand te brengen. Dit is een overtreding van de verbodsbepaling die stelt dat het verboden is in Nederland te bemiddelen zonder vergunning (artikel 2:80, eerste lid, Wft).
Het is belangrijk dat financiële dienstverleners beschikken over een vergunning van de AFM. Een vergunning biedt bescherming aan consumenten. Voordat de AFM een vergunning verleent, toetst zij onder meer of een financiële dienstverlener voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid en integriteit. Bovendien moet een dienstverlener met een vergunning zich houden aan de zogenoemde doorlopende gedragsregels. Deze gaan onder meer over een zorgvuldige dienstverlening aan consumenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.