Ads Top

Slimme spaarder ontvangt ruim 0,5 procent meer rente

De spaarder heeft in 2011 heeft zijn spaargeld met gemiddeld 2,15 procent zien groeien in 2011. En wie zijn spaargeld slim wegzette, bijvoorbeeld op de internetspaarrekeningen van LeasePlan Bank, Bank of Scotland of Westland Utrecht Bank, kon zelfs nog ruim een half procent meer spaarrente ontvangen. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl naar het renteverloop van de vrij opneembare spaarrekeningen van 34 aanbieders.
De gemiddelde rente op vrij opneembare spaarrekeningen bedroeg 2,15 procent in 2011. Of je als spaarder deze spaarrente ook hebt ontvangen, hangt af van de spaarrekening die je hebt gekozen. De internetspaarrekening van LeasePlan Bank bood in 2011 een rente die het verst boven het gemiddelde lag. Hier kon de spaarder 0,64 procent meer spaarrente ontvangen dan de gemiddelde 2,15 procent. Maar bij de slechtst presterende rekening, de spaarrekening van AT Bank, lag de rente over het hele jaar maar liefst 0,69 procent onder het gemiddelde. “Dat komt neer op een renteverschil van 1,33 procent”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “Dat lijkt misschien niet veel, maar op een bedrag van 10.000 euro scheelt dat toch 133 euro.”
Ten opzichte van 2010 zijn de spaarrentes dit jaar flink gestegen. In 2010 daalde de gemiddelde spaarrente per maand nog met 0,2 procent. Terwijl de gemiddelde rente per maand in 2011 toenam met 0,45 procent. “Dat de rentes dit jaar zo fors gestegen zijn, komt doordat de banken sinds september zijn verwikkeld in een spaarrenteoorlog”, licht Bulthuis toe. “Banken verhogen massaal de rentes op hun spaarrekeningen in de strijd om de spaarder. Door de eurocrisis lenen banken elkaar steeds minder gemakkelijk geld. Om toch voldoende kapitaal aan te kunnen trekken, doen de banken een beroep op de spaarder. Daar hebben ze hoge spaarrentes voor over.”
“Zulke forse stijgingen vallen de komende maanden niet meer te verwachten”, denkt Bulthuis. “We zien dat de spaarrenteoorlog zich de laatste tijd verplaatst naar de 1-jarige deposito’s. Banken verhogen al weken fors de tarieven voor deze spaarproducten.” Naar verwachting zullen hier de komende maanden de meeste renteverhogingen plaatsvinden. Bulthuis: “Veel zal afhangen van of er snel een oplossing bereikt zal worden voor de eurocrisis. Zolang dit niet het geval is, zullen banken moeite houden om bij elkaar te lenen en dus een flink beroep blijven doen op de spaarder. Omdat de strijd zich steeds meer verplaatst naar de deposito’s, wordt vastzetten wel een steeds aantrekkelijker alternatief.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.