Ads Top

Gemak en snel gewin centraal bij keuze nieuwe zorgverzekeraar

In november werden de laatste nieuwe premies voor de zorgpolissen bekend. Vaak een moment waarop consumenten een overstap overwegen naar een andere zorgverzekeraar. De relatief beperkte stijging van de zorgkosten leidt tot een lagere switch dan vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau MarketResponse. De gemiddelde consument neemt maar weinig tijd om zich in de zorgverzekering te verdiepen en wil direct scoren. Vooral mensen die de afgelopen jaren van verzekeraar veranderden, overwegen een overstap.
De geluiden van de vergelijkingssites ten spijt, lijken dit jaar minder mensen voornemens de overstap naar een andere maatschappij te maken. Dit is volgens Wolter kloosterboer, expert Verzekeringen van MarketResponse, vooral een gevolg van de relatief geringe stijging van de premie. "Gemiddeld stijgt de premie van de basisverzekering met ongeveer 3 euro per maand en ook de premie van het aanvullende pakket stijgt met enkele euro's per maand. Weliswaar geeft 19% van de ondervraagden aan zich te gaan oriënteren en zegt een kwart daarvan zeker te gaan switchen, maar ervaring leert dat lang niet alle oriënteerders kiezen voor een andere maatschappij. We verwachten dit jaar een switch van ongeveer 4,25%, dat is duidelijk lager dan vorig jaar (5,5%), maar wel hoger dan in 2009 (3,75%)."
De mensen die zich willen gaan oriënteren nemen hier niet veel tijd voor. Binnen enkele uren moet duidelijk zijn of er betere alternatieven zijn dan de zorgverzekering die men nu heeft. Lukt het in de eerste twee uur niet iets beters te vinden, dan laten veel potentiële switchers het er verder bij zitten. Het is dan ook niet verrassend dat het merendeel (59%) een vergelijkingssite raadpleegt. Aanvullend bezoekt men eventueel nog de website van de verzekeraar zelf. Uiteindelijk gaat slechts 18% van de oriënteerders zelf actief op zoek naar aanbiedingen.
De potentiële switchers zijn vooral jongeren en jonge (aanstaande) gezinnen. Nadere analyse van deze groep laat zien dat het vooral mensen zijn die in de afgelopen 5 jaar al eerder van zorgverzekeraar wisselden. "Gezinsplanning blijft een belangrijke trigger om naar je zorgpolis te kijken", aldus Kloosterboer. "Maar in de markt zien we ook een langzaam groeiende groep koopjesjagers, mensen die van jaar tot jaar bekijken waar ze het best uit zijn, of de leukste voordeeltjes krijgen. Zij worden dit jaar goed bediend met uiteenlopende cadeaus. Het zitvlees van deze groep is echter beperkt, veel verzekeraars verdienen de inspanningen om deze nieuwe klanten te krijgen niet terug".
Verzekerden die overwegen over te stappen naar een andere verzekeraar doen dit maar zelden uit onvrede over de huidige verzekeraar. Het oordeel over de dienstverlening van zorgverzekeraars ligt ook heel dicht bij elkaar. Belangrijker is het gevoel dat men elders mogelijk dezelfde polis voor minder geld kan krijgen of voor hetzelfde geld een meer uitgebreide polis. Belangrijke dekkingen waarnaar wordt gekeken zijn fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen. Daarnaast wordt ook de reputatie van de potentiële nieuwe aanbieder in de afweging meegenomen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.