Ads Top

Veel Nederlandse schuld in buitenlandse handen

Buitenlandse beleggers hebben in het tweede kwartaal van 2011 voor EUR 35 miljard Nederlands schuldpapier aangekocht. Dit blijkt uit betalingsbalanscijfers die vandaag door de Nederlandsche Bank zijn gepubliceerd. Alleen in het vierde kwartaal van 2008, toen de Nederlandse overheid op het hoogtepunt van de financiële crisis de overname van Fortis Nederland moest financieren, registreerde DNB hogere buitenlandse aankopen (bijna EUR 40 miljard).
Over het eerste halfjaar van 2011 bedragen de aankopen van Nederlands schuldpapier door buitenlandse beleggers EUR 58 miljard. Anders dan in 2008, hebben in de eerste helft van 2011 vooral de Nederlandse banken veel schuldpapier in het buitenland afgezet. In totaal hebben zij in deze periode netto voor EUR 59 miljard nieuw schuldpapier uitgegeven, waarvan het overgrote deel in buitenlandse handen terecht is gekomen. Mede hierdoor is het totale buitenlandse bezit aan Nederlands papier gegroeid tot EUR 840 miljard halverwege 2011. Ruim de helft hiervan is uitgegeven door de bancaire sector. Hiermee bevindt zich ruwweg 85 procent van het schuldpapier uitgegeven door Nederlandse banken in buitenlandse effectenportefeuilles, tegenover ongeveer 65 procent van al het Nederlandse schuldpapier.
Buitenlands aankopen en bezit van Nederlands schuldpapier
Het overschot op de lopende rekening van de Nederlandse betalingbalans komt in het tweede kwartaal van 2011 uit op ruim EUR 13 miljard (8½ procent van het BBP), een verdubbeling ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal in 2010. Deze toename weerspiegelt voornamelijk hogere overschotten op de goederen- en de inkomensrekening. Het saldo voortkomend uit de handel in goederen is met bijna EUR 3 miljard gestegen, naar EUR 9 miljard. De waarden van de in- en uitvoer van goederen zijn respectievelijk 8 en 11 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betreft een minder snelle stijging dan in het eerste kwartaal, toen toenames van 18 respectievelijk 16 procent ten opzichte van een jaar eerder werden waargenomen. Het overschot op de inkomensrekening is in het tweede kwartaal met bijna EUR 4 miljard toegenomen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is een relatief sterke stijging van de winsten van buitenlandse dochters van Nederlandse ondernemingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.