Ads Top

Banken nodigen partijen uit voor oplossing particuliere erfpacht

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft overheden, toezichthouders, erfverpachters en consumentenorganisaties uitgenodigd om op korte termijn de problematiek rondom particuliere erfpacht te bespreken. Voor de NVB staat daarbij voorop dat huiseigenaren met een woning op particuliere erfpacht niet aan hun lot mogen worden overgelaten. Samenwerking met andere partijen is volgens de NVB noodzakelijk, aangezien de banken slechts voor een deel van het probleem een oplossing kunnen bieden. De voorwaarden waaronder de erfpacht is uitgegeven, zijn bepalend en moeten zekerheid bieden.
De NVB benadrukt dat banken onder eigen voorwaarden particuliere erfpacht financieren. Door ongunstige of onduidelijke erfpachtvoorwaarden komt het echter voor dat financiering van particulier erfpacht in de ogen van banken onverantwoord is. Solide erfpachtvoorwaarden zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat een potentiële koper op termijn niet voor verrassingen komt te staan. Voorkomen moet worden dat de klant het risico loopt in de toekomst te maken te krijgen met een sterke stijging van de lasten of andere negatieve effecten als gevolg van onduidelijkheden in het erfpachtcontract. Voorkomen moet worden dat iemand zijn woning niet kan betalen en/of gedwongen zijn woning moet verlaten.
Bij het verstrekken van een hypothecaire financiering worden alle voor financiering relevante factoren meegenomen door de financier. Wanneer een woning op particuliere erfpacht staat, heeft de eigenaar van de woning een contractuele relatie met zijn erfverpachter die van invloed is op de woonlasten van een consument.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.