Ads Top

Univé-VGZ-IZA-Trias bespaart 6 miljoen door opsporing fraude

Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) heeft in 2010 voor bijna 6,3 miljoen euro bespaard door opsporing van fraude en misbruik. In 2009 was dat nog 7,1 miljoen. Bij de schadeverzekeringen wist Univé voor 4,5 miljoen euro aan frauduleuze declaraties te voorkomen of terug te vorderen. Bij de zorgverzekeringen kwam de teller uit op 1,8 miljoen euro.
"De lagere besparing komt vooral op het conto van de brandverzekeringen", aldus Reint Kasteleijn, Manager Veiligheidszaken bij UVIT. "Bij brandschades gaat het vaak om relatief grote bedragen, waardoor je een afname direct terug ziet in de cijfers. Over de hele linie is het aantal fraudes ongeveer gelijk gebleven."
Om fraude op te sporen, worden alle declaraties bij de verzekeraar automatisch en waar nodig handmatig gecontroleerd. Toch komt het voor dat fraudeurs lange tijd de dans weten te ontspringen. Zo wist een tandartsassistente UVIT over een periode van 10 jaar voor 880.000 euro op te lichten. Bij een aanscherping van de controles in 2010 liep zij uiteindelijk tegen de lamp.
Doordat UVIT de controle continu verbetert, komen zulke grote fraudes zeer weinig voor. Maar verzekeringsfraude is nooit volledig te voorkomen, weet Kasteleijn."Onze dienstverlening is gericht op klanten met goede bedoelingen. We proberen bijvoorbeeld om ingediende nota's zo snel mogelijk uit te betalen. De verwerking en controle is daarom grotendeels geautomatiseerd. Handmatige controle van alle nota's zou veel meer tijd en geld kosten. Miljoenen goedwillende verzekerden zouden dan de dupe worden van enkele tientallen fraudeurs. Dat is voor ons niet acceptabel."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.