Ads Top

Autoverzekering in 2011 duurder

Consumenten gaan in 2011 meer betalen voor hun autoverzekering. Verzekeraars lijden massaal verlies op de WA-polis, omdat de premies te laag zijn. In vergelijking met de ons omringende landen is het verzekeren van een auto in Nederland gemiddeld drie keer zo goedkoop. Klaverblad, Unigarant en Univé pasten onlangs al hun premies aan. De onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl verwacht dat meer autoverzekeraars op korte termijn zullen volgen en hun tarieven verhogen.
Vorige maand uitte De Nederlandsche Bank (DNB) haar zorgen over de te lage premie. Hierdoor kan volgens de toezichthouder de financiële positie van een verzekeraar in gevaar komen. Zo werd in oktober 2010 Ineas al failliet verklaard. De cijfers van DNB spreken boekdelen. Was de winst op de WA autoverzekeringen in 2007 nog 328 miljoen euro, in 2009 boeken autoverzekeraars een gezamenlijk verlies van 15 miljoen euro.
Verzekeringssite.nl onderzocht wat men in Engeland, Duitsland en Frankrijk betaalt om een auto zo standaard mogelijk te verzekeren. Gemiddeld blijken de prijzen voor een autoverzekering daar drie maal hoger te liggen dan wat Nederlanders betalen voor een WA-dekking. Hiervoor zijn uiteenlopende profielen in London, Berlijn, Parijs en Amsterdam met elkaar vergeleken.
Eind 2005 barst tussen autoverzekeraars een prijzenslag los. In vijf jaar tijd kelderen de tarieven voor een WA autoverzekering met maar liefst 20 procent. "De winstgevendheid van verzekeraars loopt snel terug. Aanvankelijk kan die nog worden gecompenseerd door beleggingswinsten, maar in 2008 gooit de kredietcrisis roet in het eten", verklaart Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. "De laatste twee jaar zijn de autopremies redelijk stabiel gebleven. Maar een prijsstijging lijkt nu onafwendbaar."
Bovenop de te verwachte premiestijging volgt ook nog de verhoging van de assurantiebelasting. Per 1 maart wordt de assurantiebelasting namelijk met 2,2 procent verhoogd naar 9,7 procent. Nu overstappen, betekent dat veel Nederlanders nog kunnen profiteren van de relatief lage tarieven. Premieverhogingen worden voor bestaande klanten pas doorgevoerd per hoofdvervaldatum.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.