Ads Top

Waarde fusies en overnames in financiële sector stijgt met 55 procent

Fusies en overnames in de financiële dienstverlening laten een opleving zien, nu herstructureringen bij banken plaatsvinden en private equity - voor het eerst sinds het begin van de economische crisis - haar weg naar de sector heeft gevonden.
Uit het nieuwe 'European Financial Services M and A Insight' rapport van PwC blijkt dat deze herstructureringen de belangrijkste motor zijn achter fusies en overnames in de financiële dienstverlening. Uit herstructureringen kwam in het derde kwartaal voor 13 miljard euro aan fusies en overnames voort. Meer dan een verdubbeling na de 6 miljard euro in het kwartaal ervoor. In totaal werd voor 17 miljard euro aan deals opgetekend in het derde kwartaal, een stijging met 55 procent ten opzichte van het tweede kwartaal en de hoogste waarde sinds het tweede kwartaal van 2009.
Om te kunnen voldoen aan regelgeving als het Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD), Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities (UCITS IV) en de Retail Distribution Review (RDR), worden financiële dienstverleners gedwongen om hun operaties tegen het licht te houden. Dit brengt kansen met zich mee voor fusies en overnames.
"Na een wat mat tweede kwartaal, lijkt de langverwachte opleving in fusies en overnames een feit. Zoals te verwachten viel, zijn herstructureringen bij banken nog steeds de belangrijkste driver voor deals, aangezien financiële dienstverleners afstand doen van kantorennetwerken en bedrijfsonderdelen die niet tot hun core business behoren. Tegelijkertijd zien we ook een toename in grensoverschrijdende deals. Wat een indicatie is voor een focus op groei in plaats van op de thuismarkt.", aldus Joris van de Kerkhof, partner binnen de Corporate Finance praktijk van PwC.
De verwachte opleving in private equity deals komt tot uiting in de cijfers over het derde kwartaal. Van de totale waarde aan fusies en overnames kwam 19 procent op het conto van private equity deals (3,3 miljard euro). Voor private equity investeerders zijn non-core bedrijfsonderdelen van banken interessante overnamedoelen. PwC verwacht dan ook dat deze trend zich in 2011 voortzet.
"Over een toename van het aantal private equity deals in de financiële dienstverlening wordt al geruime tijd gesproken, maar een echte opleving zagen we pas het afgelopen derde kwartaal. Private equity wordt een steeds groteren speler in de fusie- en overnamemarkt voor de financiële dienstverlening. Onze verwachting is dat deze groei zich doorzet, ingegeven door het groeiend aantal bancaire herstructureringen," vertelt Van de Kerkhof.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.