Ads Top

IPO markt trekt aan

Ondanks de instabiele markt en minder transacties in het derde kwartaal slaagde de internationale IPO markt erin ongeveer evenveel kapitaal bijeen te brengen. De groeikracht van Azië vormt nog steeds de motor achter de internationale IPO-markten. Dit blijkt uit de Q3 2010 Global IPO Update van Ernst & Young.
De mega-introductie van de Agricultural Bank of China, de Chinese Landbouwbank, ter waarde van US$ 22,1 miljard, was de grootste beursgang in de geschiedenis. Deze beursgang vertegenwoordigde bijna de helft (42%) van het IPO-kapitaal dat dit kwartaal wereldwijd in totaal bijeen werd gebracht.
Desondanks werd er in internationale IPO's in het derde kwartaal in totaal US$ 52,7 miljard binnengehaald met 286 beursintroducties, tegenover US$ 46,8 miljard met 311 introducties in het vorige kwartaal. Investeerders waren in het derde kwartaal voorzichtig maar toch was 84% van de internationale IPO's binnen de initiële prijs range geprijsd en 4% zat er boven. De international IPO markt bracht in de eerste drie kwartalen van 2010 in 888 deals US$ 152,7 miljard bijeen. Dit is al meer dan het totale bedrag in 2009: US$ 112,6 miljard in 577 deals. René Coenradie van Ernst & Young, verklaart: 'Er zijn nog steeds heel veel ondernemingen die willen groeien en naar de beurs gaan. Veel van die organisaties hebben al twee jaar zitten wachten op een gunstige gelegenheid voor een IPO en zijn inmiddels bereid om een minder offensieve waardebepaling te accepteren. Op een later moment verwachten ze dan wel weer terug te kunnen komen naar de markt om meer kapitaal te vergaren met vervolgaanbiedingen.'
In het derde kwartaal namen Aziatische aandelenemittenten 83% van de totale opbrengsten voor hun rekening (US$ 43.8 miljard in 173 IPO's). Alleen al de Chinese emittenten genereerden meer dan drie kwart (76%) van het mondiaal bij elkaar gebrachte kapitaal (US$ 40,1 miljard met 110 transacties, een stijging van 147% in totale opbrengsten ten opzichte van het tweede kwartaal). De helft van de twintig grootste IPO's in het derde kwartaal waren afkomstig uit opkomende markten. Ze kwamen allemaal uit Azië: China (8), Indonesië (1) en India (1). Van de twintig grootste IPO's in het derde kwartaal waren er tien afkomstig uit ontwikkelde markten: de Verenigde Staten (3), het Verenigd Koninkrijk (2), Canada (2), Nederland (1), Duitsland (1) en Australië (1). De Nederlandse beursgang betrof de notering van chipfabrikant NXP Semiconductors NV op Nasdaq, voor een bedrag van USD 476 miljoen.
De IPO handelsvolumes op de beurzen van Shanghai en Shenzhen bereikten in 2010 het hoogste niveau in de geschiedenis. Vooral dankzij de dubbele notering van de Agricultural Bank of China in het derde kwartaal haalde de beurs van Shanghai het meeste kapitaal op (US$ 15,6 miljard), gevolgd door de beurs van Hongkong, die US$ 14,0 miljard ophaalde (respectievelijk 30% en 27% van het mondiaal bijeengebrachte kapitaal). De beurs van Shenzhen werd derde op de ranglijst van opgehaald kapitaal (19%, US$ 10,0 miljard). Coenradie stelt: 'In de komende kwartalen kun je ervan uitgaan dat Shanghai zijn huidige positie als wereldleider in opgehaald kapitaal zal handhaven. Daarmee wordt het bewijs geleverd van de groeiende liquiditeit en volwassenheid van deze beurs.'
80% van het in de VS opgehaalde kapitaal werd verschaft door private equity- en venture capital-bedrijven die beleggingen willen afstoten doordat ze onder druk staan om kapitaal vrij te maken voor beleggers. De Amerikaanse beurzen brachten een totaal van US$ 5,1 miljard bij elkaar met 34 transacties, een daling van 7% in bijeengebracht kapitaal ten opzichte van het tweede kwartaal. Er heeft zich in de VS een grote pijplijn van 124 ondernemingen opgebouwd, waarbij veel bedrijven veel langer op hun notering moeten wachten dan normaal.
Veel Europese beursgangen zijn uit- of afgesteld in reactie op onzekerheid in de markt, die nog werd versterkt door de staatsschuldencrisis. In het derde kwartaal zijn er 49 Europese ondernemingen naar de beurs gegaan, ter waarde van US$ 3,1 miljard, een daling van 68% in bijeengebracht kapitaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De Britse beurzen gingen aan de leiding in Europese IPO-activiteit met een bijeengebracht kapitaal van US$ 1,9 miljard in acht transacties. Eén daarvan was de op vier na grootste IPO in het derde kwartaal: de aandelenemissie van US$ 1 miljard door metaal- en mijnbouwgroep Vallar PLC.
De bedrijven die in het derde kwartaal naar de beurs gingen, lieten een grote verscheidenheid zien. De meest actieve was de financiële sector, die verantwoordelijk was voor meer dan de helft (51%) van het totale bijeengebrachte kapitaal (US$ 26.8miljard met 24 IPO's), Tweede op de ranglijst van meest actieve sectoren was de grondstoffensector (US$ 5.7 miljard, bijeengebracht in 64 IPO's), gedreven door een groeiende marktvraag naar grondstoffen. De industriële sector behaalde de derde plaats met US$ 5.7miljard uit 52 deals. Deze sector had duidelijk profijt van de stimulerende overheidsmaatregelen. Op de vierde plaats eindigde de hoogwaardige technologiesector (US$ 4,5 miljard, opgehaald in 36 IPO's), die zelfs tijdens de economische crisis winstgroei wist te realiseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.