Ads Top

Gezin betaalt volgend jaar 260 tot 350 euro meer aan zorgverzekering

Een gemiddeld gezin gaat in 2011 gemiddeld 260 euro meer betalen voor de zorgverzekering. Deze premie kan oplopen tot 350 euro voor de uitgebreidere pakketten. Dat is fors hoger dan het ministerie van VWS in haar begroting op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Tegelijkertijd zal de zorgtoeslag vanaf 2011 geleidelijk worden afgebouwd. Zo verwacht de onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl.

Het ministerie van VWS gaat vooralsnog uit van een gemiddelde premiestijging van 9 procent (100 euro) per basisverzekering, dat is 200 euro per gezin. Dat bleek afgelopen jaren telkens een voorzichtige schatting. Voor 2010 verwachtte het ministerie een stijging van 20 euro. Dat werd uiteindelijk een premiestijging van 70 euro, waarvan 40 euro voor de basisverzekering en 30 euro voor de aanvullende verzekering.

De zorgverzekering zal ook komend jaar hoger uitpakken. Dat komt omdat zorgverzekeraars hun premie hoger vaststelden dan het ministerie van VWS verwachtte. Ook houdt VWS geen rekening met de premiestijging van de aanvullende verzekeringen. Die premie was over het afgelopen jaar 60 euro meer per gezin. De verwachting voor 2011 is dat deze stijging ten minste even hoog zal zijn als in 2010 door de gestegen uitgaven voor de tandarts en fysiotherapeut. Naast de nominale zorgpremies stijgt ook de inkomensafhankelijke bijdrage (van 7,05 naar 7,75 procent) en het eigen risico met 5 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.